Moda tasarımı alanında uzaktan eğitimin etkililiğinin belirlenmesi
Determination of the effectiveness of distance education in the field of fashion design
  1. Tez No: 902653
  2. Yazar: MUAZZEZ ÇAKIR AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE HARMANKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Giyim Endüstrisi, Güzel Sanatlar, Education and Training, Clothing Industry, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Moda Tasarımı, Moda Atölyesi Dersi, Beceri Eğitimi, Çevrimiçi Öğrenme, Uzaktan Eğitim, Fashion Design, Fashion Workshop Course, Skill Training, Online Learning, Distance Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Araştırmada; Moda Tasarımı alanındaki Moda Atölyesi I dersine yönelik uzaktan eğitim yönteminin etkililiğini belirlemek amaçlanmıştır. Karma yöntemin kullanıldığı çalışmada betimsel tarama yöntemi ve deneysel model kapsamında nicel ve nitel veriler toplanmıştır. Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Moda Tasarımı programında Moda Atölyesi I dersine katılan ve alan alt yapısı olmayan 1. sınıftaki 21 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırmanın ön hazırlığı ve durum tespiti için, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı salgın döneminde atölye dersini uzaktan eğitim ile alan öğrencilerin çevrimiçi eğitim sürecine ve ders çıktılarına yönelik görüşleri belirlenmiştir. Deneysel modelin uygulaması için çevrimiçi öğrenmeye yönelik öğrenme materyalleri, ders notları, eğitim videoları ve e-öğrenme platformu (web sitesi) hazırlanarak materyaller geliştirilmiştir. Deneysel model üç farklı gruba sekiz dikim teknik modülü ile uygulanmış olup, 1. Deney grubuna senkron, 2. Deney grubuna asenkron çevrimiçi öğrenme yöntemiyle, Kontrol grubuna ise geleneksel yüz yüze eğitimle verilmiştir. Deneysel sürecin sonunda öğrencilerin başarı düzeyleri, alan uzmanları tarafından belirlenen ölçütlerle tekrarlı değerlendirmeler yapılmıştır. Toplanan verilerin başarı ortalaması ve standart sapma puanları hesaplanarak tablolarla sunulmuştur. Araştırmadaki çevrimiçi öğrenme modeline yönelik öğrencilerin tutumlarına ilişkin veriler görüşme formu aracılığı ile elde edilmiştir. İçeriklerin analizinde MAXQDA 2020 programından yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda; tüm öğrencilerin belirlenen dikim tekniklerine dair farklı başarı düzeylerinde de olsa beceri kazanımlarını elde ettikleri belirlenmiştir. 2. Deney grubunun; biye, kapalı yırtmaç, pervaz ve yan cep dikim tekniğini her iki gruba kıyasla ortalama başarı puanı yüksek olduğu saptanmıştır. Kontrol grubunun; gizli fermuar, tek taraflı fermuar, kemer ve patlet dikim tekniğini deney grubuna kıyasla ortalama başarı puanları daha yüksek olduğu belirlenmiştir. 1. Deney grubunun; çoğu dikim tekniğini her iki gruba kıyasla ortalama başarı puanları daha düşük olduğu saptanmıştır. Bu bulgu doğrultusunda senkron çevrimiçi öğrenme yönteminin öğrencilerin başarı düzeylerini olumlu etkilediği söylenebilir. Ayrıca süreç takibi, geri bildirim, akran öğrenme ve öğretim elemanıyla etkiletişimin dikkate değer oranda başarı düzeyini etkilediği ifade edilebilinir. Çevrimiçi öğrenme yönteminden öğrencilerin memnun oldukları ortaya çıkmasına rağmen atölye derslerini geleneksel eğitimle almak istedikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research; It is aimed to determine the effectiveness of the distance education method for the Fashion Workshop I course in the field of Fashion Design. Quantitative and qualitative data were collected within the scope of descriptive screening method and experimental model in the study where mixed method was used. 1. class attended the Fashion Workshop I course in the Fashion Design program of the Faculty of Architecture and Design of Selcuk University and did not have the field infrastructure. 21 students in the class formed the sample of the research. For the preliminary preparation and due diligence of the research, the opinions of the students who took the workshop course by distance education during the epidemic period of the 2021-2022 academic year on the online education process and course outcomes were determined. For the application of the experimental model, learning materials for online learning, lecture notes, training videos and e-learning platform (website) have been prepared and materials have been developed. The experimental model was applied to three different groups with eight planting technical modules, 1. Synchronous to the experimental group, 2. The experimental group was given by asynchronous online learning method and the control group was given by traditional face-to-face training. At the end of the experimental process, students' achievement levels were repeatedly evaluated with criteria determined by field experts. The success average and standard deviation scores of the collected data were calculated and presented with tables. The data regarding the students' attitudes towards the online learning model in the research were obtained through the interview form. MAXQDA 2020 program was used in the analysis of the contents. As a result of the research, it was determined that all students achieved skill gains, albeit at different success levels, related to the determined planting techniques. 2. It was found that the average success score of the experimental group compared to both groups was high in the sewing technique of studs, closed slits, moldings and side pockets. It was determined that the control group; hidden zipper, single-sided zipper, belt and patlet planting technique had higher average success scores compared to the experimental group. 1. It was found that the experimental group had lower average success scores in most planting techniques compared to both groups. In line with this finding, it can be said that the synchronous online learning method positively affects the achievement levels of students. In addition, it can be stated that process monitoring, feedback, peer learning and interaction with the teaching staff significantly affect the level of achievement. Although it turned out that the students were satisfied with the online learning method, it was determined that they wanted to take the workshop courses with traditional education.