Kür, sıkıştırma, sıcaklık ve yağış koşullarının beton basınç dayanımına etkisi
Effects of curing, compaction, tempetures and rainfall on compressive strength of concrete
- Tez No: 351921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ YETGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Basınç Dayanımı, Birim Kütle, Kür Koşulları, Sıcaklık, Sıkıştırma, Yağış, Compaction, Compressive Strength, Cure Condition, Rainfall, Tempeture, Unit Weight
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada; resmi laboratuar beton denetiminde göz ardı edilen ya da yapıldığıkabul edilen kür, sıkıştırma, sıcaklık ve yağış koşullarının, beton basınç dayanımına,ayrıca; birim kütlesine ne denli etki ettiğine dair somut verileri elde edilerek, sonuçlarıirdelenmiştir.Genel olarak ülke koşullarında; standartlara uygun olarak, beton karıştırıcısındanalınan 15x15x15 cm boyutlarındaki küp beton numuneler 25 defa şişlenerek ya datokmaklanarak, şantiye ortamında yaklaşık 1 gün korunaklı alanda muhafaza edildiktensonra, hava koşullarına bağlı olarak ortalama 1. günün sonunda, toplam 28 gün saklanmaküzere yapı malzemesi laboratuarına taşınmakta ve orada 18-22 derece sıcaklıkta ve suiçerisinde saklanarak 28. gün sonunda beton basınç dayanımı sonucuna bakılmaktadır.Resmi kayıtlara geçen bu sonucun, şantiye kür ortamının, beton karıştırma vesıkıştırma etkisinin, hava sıcaklığı ve yağış koşullarının standartlara uygunluğuvarsayılmaktadır.Bu varsayımın doğruluk derecesinin anlaşılması amacıyla farklı koşulların hakimolduğu dört ayrı deney dizisi hazırlanmıştır.2 ve 28 günlük yağış ve sıcaklık değerleri kaydedilerek; kür ve sıkıştırmauygulanıp, uygulanmayan gözlem numuneleri basınç dayanım ve birim kütle sonuçlarıüzerinde yağış ve sıcaklık faktörlerinin etkisi hesaplanmış, gözlemlenmiştir.Bu sonuçlar ışığında; sıkıştırma, karıştırma, sıcaklık, yağış, kür gibi faktörlerin ayrıayrı beton dayanım ve birim kütle sonucuna etkisi yaklaşık olarak hesaplanmış, betonbasınç dayanımı ile birim kütlesi arasında bağ kurulmuş, beton dayanım ve birim kütlefaktörlerine etki eden parametrelerin önemi ve gerekliliği tek başına ya da beraber etkinliğigöz önüne serilmiştir.Çalışma sonunda; hava şartları ve numune sıcaklığının beton basınç dayanımıüzerinde etkisi genel olarak irdelendiğinde; kür uygulanıp, sıkıştırma uygulanmayan betonnumunelerinde önemsenecek derecede bir dayanım kaybı ya da artışı gözlemlenmemiştir.Numune sıcaklığının basınç dayanımı üzerinde etkisi de gözlemlenmemiştir. 28 günlükortalama sıcaklık arttıkça dayanım kaybı da artmaktadır. 28 günlük toplam yağış arttıkça,dayanım kaybı azalmıştır. Bununla birlikte 2 günlük toplam yağışın tüm numunelerinbasınç dayanımında belirgin bir etkisi gözlemlenmemiştir.Hava şartları ve numune sıcaklığının beton birim kütlesi üzerinde etkisinebakıldığında; 2 günlük toplam yağış arttıkça, birim kütle kaybında azalma olduğugörülmüştür. Numune alındığında hava sıcaklığı artarken, birim kütle kaybı genellikleartmıştır. 2 ve 28 günlük toplam yağış az da olsa birim kütle kaybında azalışa nedenolmuştur. Kür ve sıkıştırma uygulanmayan beton numunelerinde hava şartlarının venumune sıcaklığının beton birim kütlesi üzerinde belirgin bir etkisi gözlemlenmemiştir.Beton basınç dayanımı ile birim kütlesi arasında kesin bir bağlantı kurulamamaklabirlikte, genellikle beton basınç kaybının fazla olduğu numunelerde birim kütle kaybınınyüksek çıktığı görülmüştür.Standart numunelerin 7 günlük basınç dayanımlarının 28 günlük basınçdayanımlarına oranı 0,73-0,87 arasında gerçekleşmiştir. Ortalama oran ise 0,81 olmuştur.Beton numuneleri ortalama 7 günde 28 günlük dayanımın yüzde 81 oranına erişmiştir.Kür uygulanmayıp, sıkıştırılan gözlem numuneleri standart numuneye göre %18,65 dayanım kaybına uğramıştır. Kür uygulanıp, sıkıştırılmayan gözlem numuneleristandart numuneye göre % 15,09 oranında dayanım kaybı göstermiştir. Kür uygulanmayıp,sıkıştırılmayan gözlem numuneleri ise standart numuneye göre % 25,16 oranındadayanımda kayba uğramıştır.Kür ve sıkıştırma uygulanmayan beton, yaklaşık yüzde 25 oranında dayanım kaybıgösterirken iki alt beton sınıfı özelliği göstermiştir. Kür ya da sıkıştırma faktörlerindenbirinin uygulanıp diğerinin uygulanmadığı koşullarda ise beton, bir alt beton sınıfıözelliğini temsil etmiştir.
Özet (Çeviri)
This paper is obtained and scrutinized the outcomes of so-called or ignored cure,compression, temperature and precipitation circumstances on compressive strength ofconcrete and also its effect on the unit mass of concrete in the official concrete qualitycontrol laboratory.Generally in the conditions of the country; accordance with the standards, samplesof cube concrete with the size of 15x15x15 have been taken from the concrete mixer andmalled or pricked 25 times before they have been stored in the protected area of theconstruction site about a day. At the end of the first day, depending on the weatherconditions, these samples have been brought to the contruction materials laboratory fortwenty-five days and placed in the water with avarege 18-22 degrees. At the end of the28th day, the results of the compressive strength of concrete have been examined.In this officially recorded study result, it is supposed that the environment of sitecure, the effects of concrete mixing & compaction, the weather temparture and thecondition of precipitation are obtained and evaluated in accordance with the standards.There are four test sequences with different conditions are prepared for the aim ofunderstanding the degree of the accurancy.It is monitered and calculated the effects of precipitation & temperature on thesamples that under condition of cure & compression and the samples that are not undercondition of cure & compression, also compressive strength and the result of unit mass.Based on these results; it is approximately calculated the effects of compression,mixing, temperature, precipitation and cure on the sample of different concrete strenghtand on the result of unit mass. It is set up a link between unit mass of concrete andcompressive strenght. And finally it is indicated the importance, the necessity, theefficiency of uniquness & togetherness of effects that have impact on compressive strengthand unit weight factors.At the end of the study; when we scrutinize -in general- the effect of weathercondition and sample temperature on the compressive strenght of concrete; it is observedthat there is a modest strength decrease or increase on the samples of concrete whichapplied cure, but not compression. It is also observed the effects of the sampletemperatures on the compressive strenght. If the twenty-eight days average temperatureincreases, the strength loss of the concrete increase. And if the twenty-eight days avaragerainfall increase, the strenght loss of the concrete decrease. However, it is observed thattotal of two-days rain has a significant effect on the compresive strenght of all samples.As we examined -in general- the effects of the wether conditions and sampetemprature over the unit mass of concrete; if two-days total rainfall increases, the loss ofunit mass decreases. While taking samples the weather temperature increased, the loss ofunit mass usually decreased. Two and twenty-eight days rainfall have caused a slightdecrease in volume loss. It is not clearly observed that the weather condition and sampletemperature has a significant effect on the sample concrete which is not applied cure andcompression.Although there is no certain link between compressive strenght of concrete and unitmass, the samples which faced more loss of concrete pressure usually have more loss ofunit mass.The ratio of the compressive strenght of standard seven-days samples tocompresive strenght of twenty-eight-days saples is between 0,73 to 0,87. Also averageratio is 0,81. Concrete samples have reached 81 percent of resistance in the seventh daythat was supposed to reach in twentyeighth day.Monitered samples which tightened but not cured have % 18,65 loss of resistancecompared to the standard sample. The samples which cured, but not tightened have %15,09 loss of resistance compared to standard sample. And finally the samples which nottightened and also not cured have % 25,16 loss of resistance when it?s compared to thestandard sample .The concrete which not applied curing and also not applied tightening have exposedto -approximately- an avarege of % 25 loss of resistance. Thus, this concrete has shown thefeatures of the two sub-characteristic concrete. The concrete which applied one of the(curing or tightening) factors but not the other one has shown the features of the one subcharacteristicconcrete.