Pelitli (Bayburt) granitoyidinin petrografik, jeokimyasal ve petrolojik özeliklerinin incelenmesi
Petrographical, geochemical and petrological investigation of the Pelitli (Bayburt) granitoid
  1. Tez No: 351922
  2. Yazar: GÖKHAN ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KAYGUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Pontidler, Pelitli Granitoyidi, Petrografi, Jeokimya, Petroloji, Bayburt, Eastern Pontides, Pelitli Granitoid, Petrography, Geochemistry, Petrology, Bayburt
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Pelitli (Bayburt) yöresinde yer alan Pelitli Granitoyidi'nin petrografik, jeokimyasal ve petrolojik özelliklerinin incelenmesini amaçlayan bu çalışma ile plütonik kayaçların gelişimleri ortaya konularak, kökenleri belirlenmeye çalışılmıştır.Doğu Pontid Kuzey Zonu'nda yer alan inceleme alanının tabanında Eosen yaşlı andezit ve piroklastları bulunmaktadır. Bu birimler Eosen yaşlı Pelitli Granitoyidi tarafından kesilmekte olup, tüm bu birimler Kuvaterner yaşlı alüvyon ile uyumsuz olarak örtülmektedir.Pelitli Granitoyidi elips şekilli olup, yaklaşık 15.5 km2'lik bir alanda yüzeylenmiştir. Diorit, granodiorit, granit ve tonalit bileşimli kayaçlardan oluşan Pelitli Granitoyidi, yan kayaç ksenolitleri ve mafik magmatik anklavlar (MMA) içermektedir. Granitoyidi oluşturan kayaçlarda magma karışımını gösteren dengesizlik dokuları gözlenmiştir. Pelitli Granitoyidi, genel olarak I-tipi, düşük-yüksek K'lu kalk-alkali karakterli olup genellikle metalümin az oranda da peralümin karakterlidir. Ana ve izelement değişimleri, granitoyidin gelişiminde plajiyoklas, piroksen, hornblend ve Fe-Ti oksit fraksiyonlaşmasının etkili olduğunu göstermektedir.Granitoyidin petrolojik özellikleri incelendiğinde, gelişiminde özellikle fraksiyonel kristallenmenin etkili olduğu ve az oranda da magma karışımının ve asimilasyonun rol oynadığı görülmektedir. Jeokimyasal veriler, granitoyidin meta-magmatik (amfibolitik) kayaçlarının kısmi ergimesi ile türediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, petrographical, geochemical and petrological characteristics of Pelitli Granitoid in the Pelitli (Bayburt) area were determined, and the evolution and origin of plutonic rocks were investigated.In the studied area located on the northern zone in the eastern Pontide; the basement is represented by Eocene aged andesite and pyroclastics. This unit are cut by the Pelitli Granitoid. All three units are overlie uncorformably by Quaternary alluvium.The Pelitli Granitoid is elipse shaped, and settled approximately in an area of 15.5 km2. It consists of diorite, granodiorite, tonalite, and granite, and includes abundant wall-rock xenoliths and mafic magmatic enclaves (MME). The Pelitli Granitoid shows disequilibrium textures showing magma mixing. The granitoid is generally I-type, low to high K calc-alkaline character, and peraluminous to metaluminous transitional. Major and trace element variations indicate significant role of plagioclase, pyroxene, hornblende and Fe-Ti oxide fractionation during the evolution of rocks.The petrological features indicate that fractional crystallisation has an important role, and magma mixing/mingling and assimilation less role during the evolution of Pelitli Granitoid. Geochemical data indicate that the plutonic rocks have occured via the partial melting of the meta-magmatic (amphibolitic) rocks.