Oyun kavramı ve mimari tasarıma kattığı farklı boyutlar: Oyun alanları ve oyun mekanları üzerine bir inceleme
The game as a concept and the different effects of the game in architectural design: An investigation on the game places and game spaces
- Tez No: 351938
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL KURUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Mimarlık, Fine Arts, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Oyun, mekân, alan, kamusal alan, mimari tasarım, Game, space, place, public space, architectural design
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Sorunları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Oyun oynama eyleminin tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Oyun oynamak insan hayatında, yeme-içme, uyuma ve çalışma gibi hayati faaliyetler kadar yer tutmaktadır. Oyunun en önemli özelliklerinden biri, gündelik hayattan mekân olarak ayrılmasıdır. Sınırlı bir mekânda gerçekleşen oyun oynama eyleminde oyuncu, oyunun bitimi ile gündelik yaşamına geri döner. Oyunun gündelik hayattan mekân olarak ayrılması nedeniyle oyun oynanan yere oyun alanı ya da oyun mekânı denir. Tez çalışması kapsamında oyun alanı ve oyun mekânı tanımları, alan ve mekân kelimelerinin ayrıştığı noktaların bulunması ve mimariyle kurduğu ilişkinin sorgulanması nedeniyle, ayrı ayrı ele alınmıştır. Kelime anlamları ve kavramsal kökenleri arasındaki farkların belirlenip tespit edilmesiyle oyun alanı ve oyun mekânı tanımlarının mimari tasarım ile olan ilişkisi de tekrar sorgulanmıştır. Oyun alanı ve oyun mekânının mimari tasarımla kurduğu ilişki incelendikten sonra, oyunun kamusal alandaki varlığı sorgulanmıştır. Bu amaçla önce kamusal alan kısaca tanımlanmış ve oyunun kamusal alandaki yeri incelenmiştir. Daha sonra kamusal alanda oyun alanı üretimi çalışmaları incelenmiş, bu çalışmalar üzerinden M.S.G.S.Ü Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nin desteği ile yeni bir oyun alanı tasarımı üretilmiştir. Üretilen tasarım İstanbul'da üç farklı bölgede yerleştirilmiş ve kullanıcı katılımı gözlemlenerek oyun alanının kentteki varlığı tekrar sorgulanmıştır. Bütün bu çalışmalarla oyunun kentteki varlığının önemi ortaya çıkarılmış, mimari tasarımın oyun mekânında var olan etkisinin oyun alanı için de kullanılabilir olması için yeni yöntemler aranması gerekliliği savunulmuştur. Bu yöntemlerin, oyun alanını kentte mimari tasarımın hizmetine sunabilecek, oyun alanına yer açabilecek ve kullanıcı katılımının mekânı dönüştürmesine izin verecek yöntemler olmasının gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The action of playing a game (playing) is old as the history of humanity. Play a game (playing) has an importance as the other vital activities in human life like eating-drinking, sleeping and working. One of the most importance of the game is the separation as a space from the daily life. Because of the separation of the game from the daily life as a space, this space where the play is happening is called game area or game space. Within the scope of in this dissertation study, the definition of game place and game space and mining of the separation of the definition of the words: place and space, and investigating of this relationship between game and architecture will be addressed separately. After pointing this visible relationship between the game space and game place with the architectural design, the presence of game space in public spaces has been investigated. Afterwards, the researches of the production of the game spaces in the public space has been analyzed, through these researches a new design of game space design was created by the support of M.S.F.A.U. Department of Scientific Research Projects. Along with all these researches, the importance of game spaces in the city was pointed, the requirements of searching through the impact of using practicable availability of new methods of architectural design on the game space was defended. These methods has been emphasized as requirements of offering game spaces to the service of architectural design, recessing to game space and allowing user participation to transform the space.