Cl-387,785'in malignant mezotelyoma hücrelerinde anti-karsinojenik özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 351963
  2. Yazar: FATMA SAĞIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASUMAN DEMİROĞLU ZERGEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Mezotelyoma, EGFR, İnhibitör, CL 387, 785, Sinyal İletimi, Cancer, Mesothelioma, EGFR, Inhibitor, CL 387, 785, Signal Transduction Pathway
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tez çalışmasında, epidermal büyüme faktörü reseptörü (EGFR) inhibitörü olan CL-387,785 (CL) 'in mezotelyal ve malignant mezotelyoma (MM) hücreleri (Met5A, SPC212) proliferasyonuna, MAPK, PI3K/AKT yolakları ve aşağı akımındaki moleküllere etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda, Epidermal büyüme faktörü (EGFR), ekstrasellüler düzenlenen protein kinaz (ERK), stres aktifleyici protein kinaz/ c-Jun N-terminal kinaz (SAPK/JNK) ile p38 protein kinaz (p38 MAPK) ve Protein kinase B (PKB/AKT) moleküllerinin protein; ELK-1, JUN, STAT1, STAT3 ve STAT5A moleküllerinin mRNA düzeyinde araştırılması planlanmıştır. Bu araştırma sonucunda, CL her iki hücre üzerinde konsantrasyona ve zamana bağımlı anti-proliferatif etki göstermiştir. EGFR fosforilasyonunun 100 nM ve üzerindeki konsantrasyonlarda, tamamiyle inhibe edildiği belirlenmiştir. ERK ve AKT fosforilasyonu aynı konsantrasyonun üzerinde engellenirken; toplam ERK ve AKT seviyelerinde değişim gözlenmemiştir. İlaveten stresle aktif olan diğer MAPK moleküllerinden JNK ve p38 'in fosforilasyon ve toplam protein seviyelerinde de değişiklik olmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlara ek olarak, Jun, ELK-1 ve STAT1 mRNA seviyelerinde 6 saat içinde azalma belirlenirken, STAT3 ve STAT5a gen ifadelerinde herhangi bir anlamlı değişim belirlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aim to evaluate the effects of EGFR inhibitor, CL-387,785, in mesothelioma and malign mesothelioma cell lines Met5A and SPC212 respectively. Firstly, alteration of cell proliferation was investigated. Then, protein profiles of EGFR, ERK, JNK, p38 MAPK and PKB/AKT and finally, gene profiles of transcription factors including ELK-1, JUN, STAT1, STAT3 ve STAT5A were analyzed. Our results showed that CL inhibited proliferation of both cell lines at concentration and time dependent manner. It also reduced EGFR, ERK and AKT phosphorylations at 100 ng>. However, CL did not affect JNK and p38 protein phosphorylations and expressions. mRNA analysis indicated that c-jun and ELK-1 and STAT1 levels were down regulated in 6 hours, although STAT3 and STAT5A levels remain unchanged.