Elektrikli ve elektronikli atıkların yönetimi bir telekomünikasyon şirketi örneği
- Tez No: 351968
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrikli ve Elektronik atık, PSTN, Fiber Dönüşümü, Atık Yönetimi, Ekonomik Kazanç, Anket Çalışması, Electrical and Electronic waste, PSTN, Fiber Conversion, Waste Management, Economic Gain, Survey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma; Elektrikli ve Elektronikli atıkların yönetimi, bir Telekomünikasyon şirketinde oluşan PSTN (Genel Aktarmalı Telefon Şebekesi- Public Switched Telephone Network) Santral demontajları ve Fiber Dönüşüm projesi kapsamında oluşan bakır kablo atıklarının ele alınmasıyla hazırlanmıştır. Belirtilen Elektrikli ve Elektronikli atıkların, içerikleri, ortaya çıkan atık miktarları ve periyotları, geri dönüşebilme ya da yeniden kullanılabilmelerinin değerlendirilmesi gibi parametreler göz önüne alınmak suretiyle katı atık ve elektronik atıkların yönetimi çerçevesinde gerekli analizler ortaya konmuştur. Yönetim sonucu elde edilen ekonomik kazanç ve kayıplar değerlendirilmiş, daha etkin yönetim metotları konusunda önerilerde bulunulmuştur. Yapılan anket çalışmasıyla şirketteki e-atık bilgi düzeyi ve atık yönetimine bakış açısı değerlendirilmiştir. Türkiye'de tarihsel olarak kullanılan PSTN Santrallerinin kullanım ömürleri ve demontajları sonucunda ortaya çıkan atıklarının akıbetleri(yönetimi), şirkete ve ülkeye ekonomik katkısı ya da zararının maliyet analizi, yerlerine gelen yeni teknolojilerin ilerleyen yıllarda oluşturabileceği atıkların durumu, yönetilmesindeki yanlışlar ve doğrular gibi konular ele alınmış olup, hali hazırda yapılan yönetimin avantaj ve dezavantajları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study Electrical and Electronic, waste management, a telecommunications company formed in the PSTN (Public Switched Telephone Network-Public Switched Telephone Network) Plant Dismantling and Fiber Conversion project consisting of copper cable waste handling has been prepared with. Specified Electrical and Electronic, type of waste, the contents of the resulting waste amounts and periods, back convertibility or again they can be used as evaluation parameters taken into consideration by solid waste and electronic waste management in accordance with the required analyzes have been revealed. Management as a result of the economic gains and losses evaluated, recommendations are made about more effective management methods. A survey conducted by the level of knowledge in the company of e-waste and waste management perspective is evaluated. Plants used historically in our country, PSTN life cycles, and the fate of waste resulting from dismantling (management), or loss of the company and the cost analysis of economic contribution to the country, places of waste from the status of new technologies can create the following years, the management of issues such as errors and truths have been taken, already discussed the advantages and disadvantages of management.