Bilyalı vidalı mil hareket sisteminin matematiksel modellenmesi ve titreşim analizi
Mathematical model of ball screw drive system and modal analysis
  1. Tez No: 351970
  2. Yazar: MUHAMMET ERDÖL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilyalı Vidalı Mil Hareket Sistemi, Takım Tezgahları, Titreşim Analizi, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Matematiksel Modelleme, Ball Screw Drive System, Machine Tools, Modal Analysis, Finite Element Analysis (FEA), Mathematical Model
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu tez çalışmasında bilyalı vidalı mil hareket sisteminin fiziksel modelden matematiksel modele indirgenmesi, matematiksel modelin enerji denklemleriyle ifadesi, bu ifade sonrası fiziksel sistemin matematiksel bir çözüm yöntemi olan sonlu elemanlar yöntemiyle modellenerek çözümlenmesi gibi konular ele alınmıştır. Yapılan modal analiz sonuçlarının fiziksel karşılıkları incelenerek yorumlanmıştır. Bununla birlikte bilyalı vidalı mil hareket sisteminin tasarımında sistemin rijitliği bakımından önemli olan parametreler incelenmiştir. Bunlara ek olarak bilyalı vidalı mil hareket sisteminde kullanılan somunun genişliğinin etkisi de modele yansıtılarak, bu parametrenin sistem rijitliğine etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the subjects such as the degradation of the ball screw drive system from the physical model to the mathematical one, expression of the mathematical model by means of the energy formulation and after that expression, analysis of physical system by modeling by finite element analysis, which is a mathematical solution method, have been discussed. The results of the modal analysis performed have been interpreted by examining their physical equivalent. The parameters which are important for the stiffness of the design of ball screw drive system have been also examined. Additionally, by reflecting the effect of the width of the nut which was used in the ball screw drive system to the model, the effect of this parameter to the stiffness of system has been evaluated.