Tartışma yöntemine dayalı etkinliklerin sınıf öğretmen adaylarının genetiği değiştirilmiş (GD) besinlere ilişkin risk algılarına ve eleştirel düşünme eğilimlerine etkisinin incelenmesi
Researching the effect of discussion-based teaching activities to the teacher candidates about their ideas at risk taking sensation and critical thoughts related to genetically modified (GM) food
- Tez No: 352036
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYHAN ÇİNİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Genetiği Değiştirilmiş Besinler, Risk Algısı, Eleştirel Düşünme Eğilimi, Tartışma Yöntemi, Genetically Modified Foods, Risk sensation, Critical Thinking Tendency, Discussing Method
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Genetiği Değitştirlmiş Organizmalar (GDO) da biyoteknolojinin en çok tartışılan konularından biridir. Bu noktadan hareketle yürütülen çalışmada tartışmaya dayalı etkinliklerin öğretmen adaylarının GD besinlere ilişkin risk algılarına ve eleştirel düşünme eğilimlerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada yarı deneysel araştırma modellerinden öntest-sontest kontrol gruplu deneme modeli kullanılmıştır. Araştırma, 2012-2013 öğretim yılı güz döneminde Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı'nda öğreni,m gören 3. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Gruplara; Genetiği Değiştirilmiş Besinler Risk Algıları Ölçeği (GBRAÖ), Kaliforniya Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (CCTDI) ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Araştırma sürecinde elde edilen veriler, SPSS 17 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Sonuç olarak taratışma yöntemine dayalı grup temelli etkinliklerin yapıldığı deney grubu öğrencilerinin öğretmen merkezli etkinlikler ile ders işleyen öğrencilere göre GD besinlere ilişkin risk algılarında daha fazla düşüş yaşanmış ve eleştirel düşünme eğilimlerinde ise daha fazla artış tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Genetically Modified Organism (GMO) is one of the most debated subjects of biotechnology. By these thoughts based in discussion, the effect of class teacher who has the sense of risk taking and critical thinking tendency about genetically modified nourishment was tried to be determined. in this research, pre and post control group test, called half experimental research, are used. This research has been carried out with third year students attending in“Adiyaman University Education Faculty in class teaching main science branch”at 2012-2013 education fall term. California critical thinking tendency criterion risk sensation criterion related to genetically modified nourishment and personal information from have been applied to these groups. Data that were considered throughout this research analysed by SPSS 17.0 statistical packet program. Conserquently, experimental group students that depend on group activity had higher decrease in their risc sensation and also they had higher increase in their critical thinking tendeny when they compared students who are educated by teacher oriented class activities