Fen bilgisi öğretmenlerinin laboratuvar etkinliklerini gerçekleştirme düzeylerinin belirlenmesi (Adapazarı örneği)
Determination of science teachers' level to realize activities of laboratory (Adapazarı example)
  1. Tez No: 161165
  2. Yazar: GÜLTEN İNAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ESKİCUMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim ikinci Kademe, Fen Bilgisi Programı, Laboratuvar Uygulamaları.vı, Second Level of Elemantary Education, Science Program, Laboratory Applications vn
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler EnstitüsüYüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Fen Bilgisi Öğretmenlerinin Laboratuvar Etkinliklerini Gerçekleştirme Düzeylerinin BelirlenmesiTezin Yazan: Gülten İNANDanışman : Yrd. Doç. Dr. Ahmet ESKICUMALI Kabul Tarihi: 23 Haziran 2005Sayfa Sayısı: 7 (ön kısım) + 126 (tez) + 9 (ekler) Anabilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı : Eğitim Programları ve Öğretim Bu araştırma, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Sakarya iline bağlı merkez ilköğretim okullarının ikinci kademe fen öğretiminde öğretmenlerin laboratuvar yöntemini kullanma düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma varolan durumu belirlemeye çalıştığı için betimsel nitelikte bir araştırmadır. Araştırmanın yöntemi surveydir. Bu yöntemde programın uygulayıcıları olan Fen Bilgisi öğretmenlerine anket uygulanmıştır. Anket sonuçları Microsoft Office Excel 2000 ve SPSS 10.0 programında değerlendirilmiştir. Uygulanan anketler, öğretmenlerin I. dönem laboratuvar etkinliklerinin ne kadarım gerçekleştirdiğini, yapılan deneylerin amacına ulaşıp ulaşmadığını, hangi metot ve tekniklerin kullanıldığını, laboratuvarları kullanma düzeylerini, uygulamaları gerçekleştirmede karşılaştıkları problemleri ve laboratuvar uygulamalarıyla ilgili yeterlikler konusunda kendilerini nasıl gördüklerini belirlemeye yöneliktir. Öğrencilerle yapılan mülakatlardaki genel amaç ise laboratuvar etkinliklerinin ne düzeyde, ne şekilde gerçekleştirildiği, laboratuvarların ne kadar kullanıldığı konularında daha güvenilir sonuçların ortaya çıkarılmasıdır. Mülakatlarla, gerçekleştirilen deneylerin öğrenciler tarafından anlaşılıp anlaşılmadığı da belirlenmiştir. Araştırmacı okulların fen laboratuvarlarının durumunu belirlemek için ise gözlemler yapmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin anketlerde etkinliklerinin yaklaşık olarak yarısını gerçekleştirdiğini belirtmelerine karşın, öğrencilerle yapılan mülakatlarda bu etkinliklerin yaklaşık %25'inin gerçekleştirildiği ortaya çıkmıştır. 60 öğretmenden 15'inin hiç deney yapmadığı belirlenmiştir. Sadece 4 öğretmenin etkinliklerin yaklaşık %70'ini; 21 öğretmenin %30'unu; 20 öğretmenin ise sadece birkaç deney gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. Derslerde çoğunlukla düz anlatım, soru-cevap ve tartışma yöntemlerinin kullanıldığı belirlenmiştir. Yapılan etkinliklerin çoğunun gösteri ve ispat deneyleri olduğu; öğrencilerin daha aktif olduğu keşfetme ve buluş deneylerinin ise neredeyse hiç kullanılmadığı tespit edilmiştir. Gerçekleştirilen deneylerin öğrenciler tarafından anlaşıldığı ve laboratuvar yönteminin en az 8. sınıflarda kullanıldığı anlaşılmış, bir okul dışında fen laboratuvarlarının olduğu fakat sınıf mevcutlarının kalabalık olmasından dolayı çoğunun yetersiz geldiği gözlemlenmiştir. Deneylerin yeterince gerçekleştirilmemesinin nedenleri arasında; ders saatinin az ve programın yoğun olması, LGS, deney öncesi yapılması gereken hazırlıktan kaçınılması, öğrencilerin derse hazırlıksız gelmesi ve laboratuvar ortamında zor kontrol edilişleri, deney yapmanın tahta başında ders anlatmaktan daha yorucu olması tespit edilmiştir. Öğretmenlerin deneyler sırasında tüm öğrencilerle ilgilenemedikleri ve aktif katılımı sağlayamadıkları, laboratuvar uygulamalarıyla ilgili doküman hazırlamaktan kaçındıkları, laboratuvarı yeni buluşları yaptırma yeri olarak değil de sadece ispat yeri olarak kullandıkları belirlenmiştir. Yapılan önerilerden birkaçı ise şöyledir: Öğretmenlerle görüşülerek laboratuvar uygulamalarıyla ilgili ihtiyaçlar belirlenebilir ve etkili HİE kursları açılabilir. Laboratuvar etkinliklerini gerçekleştirmekten sorumlu olan laboratuvar öğretmenlerinin görev yapması faydalı olabilir. Eğitim fakültelerinde, öğretmen adaylarının laboratuvar kullanım becerilerini geliştirmek için laboratuvara dayalı programlar geliştirilmelidir. Öğretmen adayları staj yaptıkları okullarda deneylerin gerçekleştirilmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute of Social ScienceAbstract of Master's Thesis Title of the Thesis: Determination of Science Teachers' Level to Realize Activities of LaboratoryAuthor: Gfllten INANSupervisor: Asst. Prof. Dr. Ahmet ESKICUMALI Date: 26.05.2005Nu. of pages: VH(pre text) +126 (main body) + 9 (appendices) Department: Educational Sciences Subfield: Curriculum and Instruction This research is done for determing usage level of laboratory method in science lessons by teachers working in the central primary schools in Sakaraya at 2004-2005. This research is a kind of descriptive research because it tries to determine real state. In this method, survey is applied to the science teachers. The research method is survey. The result of survey are evaluated in Microsoft Office Excel 2000 and SPSS 1 0.0 programmes. Applied polls are intended to determine : rate of realization of first term laboratory activities by teachers, whether completed laboratory activities reached their aims, which methods and techniques are used ?, usage level of laboratories by teachers, faced problems while realization of activities and adequacy level of teachers in laboratory activities. General aim at interview with students was to find answers to these questions : what was level of laboratory activities, how activities of laboratory are done?, how long laboratories are used?, is experiments done in laboratories reached its aim or not? The researcher made observations to determine state of science laboratories in these schools. At the end of research, teachers stated at polls that they have performed near half of activities of laboratory in lessons but students stated at interview that that they had realized 25% of this activities, are found. 15 of 60 teachers had not performed any experiment, are found. It is found that only 4 teachers done 70% activities of laboratory, 21 teachers done 30%> activities of laboratory, 20 teachers done several of them. It is found that simple explaination, question- answer, discussion methods are used in lessons. Near all of the made experiments were presentation and proof experiments but discovery and invention experiments, that makes students more active, are used nearly never. It is found that students had understood completed activities of laboratory and laboratory methods are used in 8. classes at least. Reasons for not realized experiments enough are found as: crowded classes, teacher's agitation for finishing all chapters within little lesson's times, LGS sees that making experiments as a time losing and teachers' avoiding from preparings before the experiments. It is found that the teachers weren't able to be interested with their students one by one, could not have provided active join to the experiment, couldn't have supported independent work of students, coudn't have prepared observation form of laboratory activity. Some suggestions due to results are; it could be useful to find needs of teachers at activities of laboratory and develop answers to them and it could be open education in duty courses. Employing laboratory teachers that only perform in activities of laboratory could be effectual at realization of more and better quality experiments. Teacher candidates should help the realization of activities of laboratory in their trainings. Teachers should follow changes and improvements for to improve themselves in theorical and practical knowledge at activities of laboratory, should learn methods of active instruction better, and new programmes should be developed to educate new teachers. To improve the teacher candidates' ability of laboratory use, new programs which depends on laboratory can be developed in faculties of education. For to realize experiments more easily, it can be useful that to increase hours of the science lessons in a week.