Comparison of anaerobic baffled (ABR) and migrating blanket reactors (AMBR) in the anaerobic treatability of nitroorganic compounds
Nitroorganik bileşiklerin anaerobik arıtılabilirliğinde anaerobik perdeli (apr) ve hareketli yatak reaktör (AHYR)ün karşılaştırılması
  1. Tez No: 213160
  2. Yazar: ÖZLEM SELÇUK KUŞÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DELYA TERESA SPONZA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik hareketli yatak reaktör (AHYR), anaerobik perdeli reaktör (APR), para-nitrofenol (p-NF), nitrobenzen (NB), anaerobik arıtım, anaerobik/aerobik arıtım, p-AF, anilin, toksisite, Anaerobic migrating blanked reactor (AMBR), anaerobic baffled reactor (ABR), para-nitrophenol (p-NP), nitrobenzene (NB), anaerobic treatment, anaerobic/aerobic treatment, p-AP, aniline, toxicity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu tez kapsamında toksik, engelleyici ve çevrede zor parçalanabilir nitroorganik bileşiklerden olan p-nitrofenol (p-NF) ve nitrobenzenin (NB) arıtılabilirliği, ardışık Anaerobik Hareketli Yatak Reaktör (AHYR)/ aerobik Sürekli Karıştırmalı Tank Reaktör (SKTR) ve ardışık Anaerobik Perdeli Reaktör (APR)/ aerobik Sürekli Karıştırmalı Tank Reaktör (SKTR) sistemlerinde, artan p-NF ve NB yükleme hızlarında ve altı farklı hidrolik bekleme sürelerinde (HBS) karşılaştırılmıştır. KOİ, p-NF ve NB uzaklaştırma verimleri, toplam gaz, metan gaz üretimleri, metan yüzdesi, TUYA, Bik.Alk. ve TUYA/Bik.Alk. oranları değişimleri artan p-NF ve NB yükleme hızlarında ve azalan HBS' lerde AHYR ve APR'de ayrı ayrı incelenmiştir. Ayrıca, p-NF arıtan AHYR ve APR reaktörler için uygun substrat giderim ve biyogaz üretim kinetik modellerine karar verilmiştir. AHYR ve APR reaktörlerde yüksek KOİ, p-NF ve NB uzaklaştırma verimleri 10.38 ila 3.5 gün arasında değişen HBS'lerde elde edilmiştir. Metan gaz yüzdesi, bu HBS' ler arasında yüksek bulunmuştur. AHYR ve APR reaktörlerinde, pH, TUYA, Bik.Alk. ve TUYA/Bik.Alk. oranları sürekli işletim süresince optimum değerler arasında kalmıştır. Toksik p-NF ve NB, ardışık anaerobik/aerobik reaktör sisteminde daha az toksik ara ürünlere dönüşmüştür. Bu çalışmada, p-NF anaerobik şartlar altında p-aminofenole dönüşmüştür. NB ise anaerobik şartlar altında aniline, aniline ise aerobik şartlar altında kateşole dönüşmüştür. AHYR ve APR reaktörler için uygun substrat giderim ve biyogaz üretim kinetik modeli, modifiye edilmiş Stover Kincannon model olarak bulunmuştur. Bu çalışma sonuçları, bu reaktörlerin, p-NF ve NB içeren toksik atıksularının arıtımımda etkili bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In the framework of this Ph. D. thesis, the treatability of p-nitrophenol (p-NP) and nitrobenzene (NB), which are toxic, inhibitory and biorefractory nitroorganic compounds were compared in an sequential Anaerobic Migrating Blanked Reactor (AMBR)/aerobic Continuously Stirred Tank Reactor (CSTR) and sequential Anaerobic Baffled Reactor (ABR)/aerobic Continuously Stirred Tank Reactor (CSTR) reactor systems at increasing p-NP and NB loading rates and six different HRTs. COD, p-NP and NB removal efficiencies, total gas, methane gas productions, methane percentage, TVFA, Bic.Alk., TVFA/Bic.Alk. ratios were investigated separately in AMBR and ABR reactors at increasing p-NP and NB loading rates and decreasing HRTs. Furthermore, appropriate substrate and biogas kinetic models were determined for AMBR and ABR reactors treating p-NP. High COD, p-NP and NB removal efficiencies were obtained at HRTs varied between 10.38 days and 3.5 days in AMBR and ABR reactors. Methane gas percentages were high between these HRTs. pH, TVFA, Bic.Alk. and TVFA/Bic.Alk. ratios were found between optimum values in AMBR and ABR reactors through continuous operation. Toxic p-NP and NB transformed to less toxic intermediate products in anaerobic/aerobic sequential reactor system. In this study, p-NP transformed to p-aminophenol under anaerobic conditions. NB transformed to aniline under anaerobic conditions, then aniline biodegraded to catechol under aerobic conditions. The appropriate substrate removal and biogas production kinetic models were found as Modified Stover Kincannon model for AMBR and ABR reactors treating p-NP. The results of this study showed that these reactors can be used effectively to treat the toxic wastewaters containing p-NP and NB.