The physical and fermentation properties of various silages produced in commercial farms from different provinces of Kahramanmaraş
Kahramanmaraş ilindeki hayvancılık işletmelerinde kullanılan silaj materyallerinin fermantasyon ve fiziksel özellikler yönünden araştırılması
- Tez No: 352085
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: silaj, aerobik stabilite, kimyasal kompozisyon, fleig skoru, göreceli besleme değeri, silage, aerobic stability, chemical composition, Fleig point, Relative feed value
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada Kahramanmaraş merkez ve diğer ilçelerindeki hayvansal işletmelerden toplanan farklı silaj materyallerinde (baklagil, hububat, mısır, şeker pancarı posası; n= 31) fiziksel (koku, renk, strüktür, partikül büyüklüğü, aerobik stabilite) ve kimyasal (nem, protein, ADF, NDF, pH, fleig skoru) analizler yapılmıştır. Bu bağlamda, her silaj materyalinin optimum silaj kriterlerine uygunluğu bu parametreler yönünden test edilmiştir. Alınan mısır silajı örneklerinden Türkoğlu ilçesinden olanlar en yüksek ham protein (7.87%) ancak en düşük kuru madde (25.26%) oranına sahip bulunmuştur. Merkez ilçesindeki işletmelerden alınan mısır silajlarından ise NDF (54.94%), ADF (30.66%) içerikleri düşük ancak RFV (110.37) değerleri yüksek bulunmuştur. Merkezden alınan mısır silajlarındaki Fleig skorları (95.32) ve aerobik stabiliteler yüksek bulunmuştur. Örneğin; mısır silajlarının alındığı 1, 2 ve 3 nolu çiftliklerde silajlar bozulmamış ve maksimum sıcaklığa 99 saatte ulaşmışlardır. Türkoğlu ilçesindeki 2 numaralı çiftlikten alınan sorgum silajlarında RFV (402.44) kısmen yüksek bulunmuşken diğer çiftliklerde bu duruma rastlanmamıştır. Fiğ silajları en yüksek HP (19.91)ye sahipken, tritikale silajları daha düşük HP ye sahip olmuştur (10.22). Fiğ (%25) ve tritikale (%75) karışımlarından yapılan silajlarda ise fiğ, kimyasal kompozisyonu ve fleig skoru iyileştirilmiştir. Benzer durum tritikale lehine aerobik stabiliteyi iyileştirmiştir. Afşin ve Elbistan ilçelerinden alınan şeker pancarı posası silajında ise NDF (56.69%), ADF (27.63%) içerikleri düşük fakat HP (10.67%) içerikleri yüksek bulunmuştur. Şeker pancarı posalarındaki RFV (111.68) ve fleig skoru için ise Afşin ilçesinden alınan çok iyi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was focused on the physical (smell, color, structure, aerobic stability) and chemical (moisture, ash, organic matter, protein, ADF, NDF, pH, Fleig's point and Relative feed value) characteristics of various crops silages (legume silage, grass silage, corn silage, sugar beet pulp silage and other); n= 31. The silages were collected from different commercial farms of the center and other provinces of Kahramanmaraş. In this context, each silage analysis was performed in terms of the silages quality parameters. According to results, corn silages in Turkoglu has highest content of CP (7.87%) and lowest DM (25.26%) from other corn silages in other provinces. Corn silages from center province had the lowest content of NDF (54.94%) and ADF (30.66%). The center province had the best RFV (110.37) for corn silages and all farms from the center had an excellent in F.S. and aerobic stability. Corn silages from center province, the farms 1, 2 and 3 did not spoil and reached the maximum temperature at 99 h. The Sorghum silage from Turkoglu province, farm 2 had the low DM (25.36%), NDF (56.08%), ADF (34.84%) and high CP (11.01%) comparing to other farms. In addition, farm 2 had high RFV compared to other farms. For vetch, triticale and mixture of triticale (75%) and vetch (25%), the vetch had the higher CP (19.91%) but triticale had low CP (10.22%), when make mixed silages from these two crops the vetch improved the chemical composition and F.S. of triticale. However, triticale improved the vetch aerobic stability because the triticale did not spoiled when contacted with oxygen. For sugar beet pulp, from Afşin provinces, had low NDF (56.69%) and ADF (27.63%) but high CP (10.67%) from Elbistan province. In addition, the RFV (111.68) and F.S. (100.06) for SBPS were better in Afşin province. .