A study examining solar energy potential and the efficient application areas in Northern Iraq region
Kuzey Irak bölgesinde güneş enerjisi potansiyeli ve verimli uygulama alanlarının araştırılması
  1. Tez No: 352091
  2. Yazar: SHERWAN AHMED AZEEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, Fotovoltaik sistemler(PV), Kuzey Irak bölgesi, yıllık enerji maliyet (LCOE), Renewable energy, Solar energy, Photovoltaic (PV), Northern Iraq region, levelized cost of electricity (LCOE)
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez çalışmasında, öncellikle yenilenebilir enerji kaynakları ve çeşitleri üzerinde detaylı bir literatör çalışması yapılarak; bu çalışmalar ışığında günümüzde ve gelecekte bu kaynakların yeri ve önemi gözden geçirilmiştir. Yenilenebilir enerji kaynağı olarak Güneş enerjisi, potansiyeli ve bu enerjinin önemi üzerinde durulmuştur. Özellikle, ısıl ve elektrik enerjisi üretimde güneş enerjisinin kullanım teknolojileri ve gelişim süreci incelenmiştir. Daha sonra, Kuzey Irak bölgesinin mevcut enerji durumu ve potansiyeli kısaca incelenmiştir. Bu petrol zengini bölgenin güneş enerjisi potansiyeli üç ana kent için hesaplanarak, güneş enerjisinin bu bölgedeki kullanımı önemi değerlendirilmiştir. Konutlarda sıcak su elde etmek için kullanılan düzlem kollektörlerler rahatlıkla petrol zengini ülkelerde bile kullanımının avantajlı olduğu tepit edilmiştir. Fotovoltaik sistemler fosil yakıtından veya doğal gazdan elde edilen elektrikten daha pahalı olduğu için böyle ülkelerde henüz kullanışlı değildir. Ancak, bu sistemlerin fiyatları günden güne düşmektedir ve bud a yakın gelecekte bu ülkelerde kullanımı sağlanacaktır. Temiz ve yeşil bir çevre için en azında sıcak su kullanımı tüm sektörlerde güneş enerjisi kullanımı teşvik edilmeli ve kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, first of all after a comprehensive literature study has been done on renewable energy sources, the place and importance of these resources in the present and future has been reviewed based upon these studies. It has been focused on the importance of solar energy as a renewable energy and the potential. In particular, It is investigated the development processes and technological use in thermal and electrical energy of solar energy. Then, the existing energy potential of Northern Iraq Region is investigated in short. The solar energy potential of three main cities of this Petrol-rich country is evaluated and accordingly the importance of using solar energy facilities in this region is discussed. It is determined that flate plate solar collectors can be used in any petrol-rich country with peace of mind because they warranty themselves in a couple of years. Since PV systems are still expensive as compared with the conventional electricity (petrol and natural gas), but from day to day the cost is decreasing that means these systems can even be used in the near future. However, it is convenient to encourage at least using solar energy the heating systems both in the rural areas and public sector for a clean and green environment.