Bitki gelişimini teşvik edici bazı bakteri uygulamalarının örtü altı ve açık çilek yetiştiriciliğinde kullanılma imkanları
The using facilities of application of plant growth promoting rhizobacteria in strawberry culture on greenhouse and field conditions
- Tez No: 352113
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: PGPR, Çilek, Organik, Verim, Kalite, PGPR, Strawberry. Organic, Efficiency, Qualification
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, 2010 ve 2011 yıllarında Erzincan ili Çayırlı İlçesinde yürütülmüştür. Araştırmada; örtü altı ve açıkta organik koşullarda bazı bitki gelişimini teşvik eden bakterilerin (B. megaterium RC07, B. pumilus RC23, B. subtilis RC521, B. pyrrocinia RCYE64, P. polymyxa RCYE283, P. fluorescens RC77, S. acidaminiphila RCYE47, P. agglomerans RCYE58,) Fern çilek çeşidinin verim ve kalite üzerine etkilerini ve en uygun bakteri kombinasyonun belirlenmesi amaçlanmıştır. Fidelerin kökleri dikim öncesi bakteri izolatları ile hazırlanan solüsyonlara daldırılarak bekletilmiş, dikim sonrası artakalan solusyonlar kök rizosferlerine eşit miktarlarda enjekte edilmiştir. Yapılan çalışma sonunda yılların genel ortalamasına göre en fazla yaprak alanı 25,28cm2 ile B. subtilis RC521 + S . acidaminiphila RCYE47 uygulamasından elde edilirken, bitki başına en yüksek meyve verimi 99,68g ile B. pumilus RC23 + P. agglomerans RCYE58 uygulamasından elde edilmiştir. Ortalama meyve ağırlığının en iyi olduğu uygulama 6,70g ile S. acidaminiphila RCYE47 uygulaması iken en fazla toplam meyve verimi 1155g ile B. pyrrocinia RCYE64 uygulamasından elde edilmiştir. Meyvedeki kimyasal içerik açısından en yüksek suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı yılların genel ortalaması (%23,07) ve 1. yıl sonunda (%12,43) P. polymyxa RCYE283 uygulamasından elde edilirken, Askorbik asit içeriği bakımından yılların genel ortalaması (84mg/100g) ve 1. yıl sonunda (1000ppm) ile Bacillus pumilus uygulamasından elde edilmiştir. Çalışmada; bakteri uygulamalarının örtü altında ve açık alanda çilek yapraklarının makro ve mikro besin elementi içeriklerinin büyük bir kısmında artış sağladığı, bu artışların da istatistiksel olarak önemli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in Çayırlı District, Erzincan during 2010 and 2011. In this study it is determined that the effects of some plant growth-promoting rhizobacterial strains applications to yield and quality characteristics of strawberry Fern cv under cover and field conditions organically. Also, we aimed to determine appropriate bacterial combinations for organically strawberry culture in the plateau regions. Root rhizosphere Frigo strawberry seedlings' were inoculated in bacterial solutions for one hour and then remaining bacterial solutions was injected in to the root zone after planting. According to the two-year average, the highest leaf area (25,28 cm2) was obtained from Bacillus subtilis+Stenotrophomonas acidaminiphila application and highest yield per plant (99,68 g) was obtained from Bacillus pumilus+Pantoea agglomerans application. While, the highest averege fruit wiehgt (6,70g) was obtained from Stenotrophomonas acidaminiphila application, the highest total fruit yield (1155g) was obtained from the Burkholderia pyrrocinia application. In terms of the fruit chemical contetnts; the highest amount of the general averege fruit soluble solids (TSS) (23.07%) was obtained from Paenibacillus polymyxa application, while the highest ascorbic acid content of the two-year averege (840ppm) was determined in Bacillus pumilus application. In this study;bacterial application increased leaf nutrient content and, these increases have been found to be important statistically.