Yukarı Çoruh vadisinde yetiştirilen ılıman iklim meyvelerindeki Aphididae (Hemiptera) türleri ve bunların doğal düşmanları
Aphid species (Hemiptera:Aphididae) and their natural enemies on temperate fruit species grown in Upper Coruh valley
- Tez No: 352114
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yukarı Çoruh Vadisi, meyve türleri, yaprakbiti, doğal düşman, popülasyon, Upper Coruh Valley, fruit species, aphid, natural enemies, population
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma, 2010-2013 yıllarında Yukarı Çoruh Vadisi'nde yetiştirilen ılıman iklim meyve türlerinden elma, armut, ayva, erik, şeftali, kayısı, kiraz, vişne ve ceviz ağaçlarında bulunan Aphididae familyası türleri ve bunların popülasyonları ile doğal düşmanlarının tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu meyve türlerinde, 15 yaprakbiti türü, 43 predatör tür ve 8 parazitoit tür belirlenmiştir. Ayrıca, Hyalopterus pruni (Geoffroy)'den 6 fungus cinsi izole edilmiştir. Yaprakbiti türlerinden Aphis pomi de Geer, Hyalopterus pruni (Geoffroy), Dysaphis devecta (Walker), Dysaphis (Pomaphis) pyri (Boyer de Fonscolombe) ve Myzus cerasi (Fabricius)'nin daha yaygın ve popülasyonlarının yoğun olduğu belirlenmiştir. Yaprakbitlerinin doğal düşmanı olarak belirlenen Adalia bipunctata (L.), A. decempunctata (L.), A. fasciatopunctata revelierei Muls., Coccinella septempunctata (L.), Oenopia (Synharmonia) conglobata (L.), Propylaea quatuordecimpunctata (L.), Scymnus pallipediformis Günther, S. (Pullus) subvillosus (Goeze) (Coleoptera: Coccinellidae), Episyrphus balteatus (De Geer) (Diptera: Syrphidae), Leucopis sp. (Diptera: Chamaemyiidae), Aphidius ervi Haliday, A. colemani Viereck ve Praon volucre (Haliday) (Hymenoptera: Braconidae) yöredeki en yaygın türler olmuştur. Parazitoit türlerden, Trioxys longicaudi Stary ülkemiz, Praon cinsine ait bir tür, bilim dünyası için yeni kayıt durumundadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the species belonging to the Aphididae family and populations of their natural enemies obtained from the temperate fruit species such as apple, pear, quince, plum, peach, apricot, cherry, sour cherry and walnut trees in upper Coruh Valley in 2010 and 2013. 15 aphids species, 43 predators species and 8 parasitoids species were determined on these fruit species. 6 fungi genera were isolated from Hyalopterus pruni (Geoffroy). Among the aphid species, Aphis pomi de Geer, Hyalopterus pruni (Geoffroy), Dysaphis devecta (Walker), Dysaphis (Pomaphis) pyri (Boyer de Fonscolombe) and Myzus cerasi (Fabricius) were found more widespread and higher population levels were also determined than the other species. Adalia bipunctata (L.), A. decempunctata (L.), A. fasciatopunctata revelierei Muls., Coccinella septempunctata (L.), Oenopia (Synharmonia) conglobata (L.), Propylaea quatuordecimpunctata (L.), Scymnus pallipediformis Günther, S. (Pullus) subvillosus (Goeze) (Coleoptera: Coccinellidae), Episyrphus balteatus (De Geer) (Diptera: Syrphidae), Leucopis sp. (Diptera: Chamaemyiidae), Aphidius ervi Haliday, A. colemani Viereck and Praon volucre (Haliday) (Hymenoptera: Braconidae) species determined as natural enemies of aphids, were found most widespread in the study area. With this study, Trioxys longicaudi Stary was reported for the first time from Turkey and a new species for the World fauna was also reported in genus Praon.