Yüzey aktif madde katkılı LiFePO4 katot malzemesinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of LiFePO4 cathode materials with surfactant
  1. Tez No: 352132
  2. Yazar: GÜLŞAH MARANCİGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN TEMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lityum iyon batarya, lityum demir fosfat, sol-jel yöntem, hidrotermal yöntem, labsa, Lithium-ion battery, lithium iron phosphate, sol-gel method, hydrothermal method, labsa
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Lityum iyon bataryalar elektrikli araç teknolojisi için en umut verici bataryalardır. Lityum demir fosfat katodu diğer katot bileşiklerine göre en çok dikkat çeken araştırma konusudur. Demirin bol ve ucuz olması, toksik olmaması ve lityum demir fosfat katot bileşiğinin teorik kapasitesinin 170 mAh g-1 olması onu cazip hale getirir. Bu çalışmada lityum demir fosfat katot bileşiği sol-jel ve hidrotermal yöntemle sentezlenmiştir. Elektrokimyasal özelliklerini iyileştirmek için katkı maddesi olarak labsa kullanılmıştır. Sentezlenen numunelerin X-Ray Kırınımı sonuçlarının evrensel lityum demir fosfat bileşiğine ait datalarla uyumlu olduğu görülmüştür. Numunelerin SEM görüntüleri incelendiğinde hidrotermal yöntemle sentezlenen numunelerin küp şeklinde olduğu görülmüştür. Numunelerin elektrokimyasal ölçümleri yapıldığında hidrotermal yöntemle elde edilen numunelerin kapasitelerinin sol-jel yöntemle sentezlenen numunelere göre daha yüksek çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Lithium-ion batteries are the most promising battery for electric vehicles technology. Lithium iron phosphate cathode is the most noticeable research topic between cathode compound. Iron is abundant, inexpensive, nontoxic and theoretical capacity of lithium iron phosphate cathode compound 170 mAh g-1 that makes it attractive. In this study, the lithium iron phosphate cathode compound was synthesized by the sol-gel and hydrothermal method. As additives to improve the electrochemical properties was used in labsa. X-Ray diffraction results of samples synthesized were found to be compatible with the universal data of lithium iron phosphate compound. the SEM images of samples synthesized by hydrothermal method was found to be cubic particules. Electrochemical measurements of the samples synthesized are analysed. Capacities of samples obtained by hydrothermal method are higher than those of the samples synthesized by the sol-gel method.