Voltammetric determination of anti-malarial drug amodiaquine at a boron-doped diamond electrode surface in an anionic surfactant media
Yüzey aktif madde varlığında antimalaryal ilaçlardan amodiakin'nin bor katkılı elmas elektrot yüzeyinde voltametrik tayini
  1. Tez No: 782127
  2. Yazar: SARA KURDO KAMAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YARDIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Amodiakin, Antimalarial ilaç, Sürfaktan, Bor katkılı elmas elektrot, Voltammetri, Amodiaquine, Antimalarial drug, Surfactant, Boron-doped diamond electrode, Voltammetr
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada, amodiakin (ADQ) ilacının elektrokimyasal tayini, yüzey etkinliği atırmak için elektrokimyasal olarak ön işleme tabi tutulmuş bor katkılı elmas (BDD) elektrot yüzeyinde gerçekleştirilmiştir. ADQ'nin dönüşümlü voltamogramlarında Britton-Robinson (BR) tamponu pH 8'de +0.48 V'da bir yükseltengenme ve +0.05 V'da (Ag/AgCl'ye karşı) bir inirgenme piki gözlemlenmiştir ve bu yükseltgenme piki tersinmez ve difizyon kontrollüdür. ADQ'nin pik potansiyeli ve akım sinyalleri BDD elektrot yüzeyinde değerlendirilmiş ve ADQ tayini için aletsel parametreler kullanılarak basit bir yöntem geliştirilmiştir. Ayrıca, anyonik yüzey aktif bir madde olan sodyum dodesil sülfatın (SDS) BDD elektrotunun adsorpsiyon kapasitesinin artırdığı ve ADQ'nin adsorptif sıyırma voltametrik tayinini imkân tanıdığı gözlemlenmiştir. BDD elektrot yüzeyinde kare dalga adsorptif sıyırma voltametrisi kullanılarak, belirlenen optimum koşullar altında, 2 x 10-4 mol L-1 SDS varlığında, BR tamponu pH 8.0'de açık devre koşulunda + 0.34 V'de (Ag/AgCl'ye karşı) ADQ tayini yapıldı. Ayrıca, ADQ tayini için analitiksel parametreler, 0.1- 20.0 μg mL-1 (2.2 x 10-7 - 4.3 x 10-5 mol L-1) derişim aralığında doğrusallık ve 0.03 μg mL-1 (6.5 x 10-8 mol L-1) gözlenebilme sınırı olarak bulundu. Geliştirilen yöntemin uygulanabilirliği su örneklerinde ADQ'nin tayininde gösterildi.
Özet (Çeviri)
In this study, the electrochemical determination of the amodiaquine (ADQ) drug was evaluated using an electrochemically pretreated boron doped diamond (BDD) electrode due to the enhanced surface activity. The cyclic voltammogram results of ADQ were given as single reversible and diffusion-controlled peaks at +0.48 V for the oxidation peak and +0.05 V for the reduction peak (vs. Ag/AgCl) in Britton-Robinson (BR) buffer at pH 8.0. The peak potential and current signals of ADQ were evaluated at the surface of the BDD electrode using instrumental parameters to develop a simple method for ADQ detection. Also, the effect of an anionic surfactant, sodium dodecyl sulfate (SDS), on the adsorption applicability of the BDD electrode significantly increased the stripping voltammetric determination of ADQ. Under the optimal conditions chosen and employing square-wave adsorptive stripping voltammetry at the BDD electrode, ADQ was determined at + 0.34 V (vs. Ag/AgCl) at the open-circuit condition in BR buffer at pH 8.0 in the presence of 2 x 10-4 mol L-1 SDS. Furthermore, analytical parameters showed the linear relationship for ADQ determination in the concentration range of 0.1 - 20.0 μg mL-1 (2.2 x 10-7 - 4.3 x 10-5 mol L-1 ), with a detection limit of 0.03 μg mL-1 (6.5 x 10-8 mol L-1 ). The proposed approach can be applied to determine ADQ in water samples.