Potansiyel biyolojik aktif bazı yeni sülfamidlerin sentezi
The synthesis of some new sulfamides potential biological active
- Tez No: 352138
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET MARAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sülfamid, Sülfamoilkarbamat, Biyolojik Aktivite, arbonikanhidraz, inhibisyon, Sulphamide, sulfamoylcarbamate, biologically active, carbonicanhydrase, inhibitör
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Sülfamidler, yapısında bir tetrahedral kükürt atomu bulunduran sülfirikdiamid olarak bilenen bileşikleridir. Sülfamidler oldukça önemli ve geniş biyolojik aktivitelere sahiptirler. Bu özelliklerinden dolayı sülfamidler birçok ilacın yapısında bulunmaktadırlar. Özellikle Doripenem (9), Famotidin (10) bunlardan en bilinenleridir. Yapılarında sülfamid grubu bulunan Famotidin (10) hala reflü hastalığının tedavisinde, Doripenem (9) ise enjekte edilebilir antibiyotiktir. Bu tez kapsamında sülfamoilkarbamat ve sülfamid türevi olan t-bütil-N-(2,4-dimetoksi-benz-1-il)sülfamoilkarbamat (51), t-bütil-N-(2,5-dimetoksi-benz-1-il)sülfamoilkarbamat (52), t-bütil-N-(3,5-dimetoksi-benz-1-il)sülfamoilkarbamat (53), t-bütil-N-(3,4,5-trimetoksi-benz-1-il)sülfamoilkarbamat (54), N-(2,4-dimetoksi-benz-1-il) sülfamid (55), N-(2,5-dimetoksi-benz-1-il)sülfamid (56), N-(3,5-dimetoksi-benz-1-il) sülfamid (57), N-(3,4,5-dimetoksi-benz-1-il)sülfamid (58) llk kez sentezlenmiş oldu. Sentezlenen bileşikler karbonik anhidrazinhibisyon aktivitesi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Sulfamide are compounds thacontain a tetrahedralsulfur atom and are known as sulfuricdiamides. Sulfamoilcarbamates which are the pilots of sulfamides are known to have important and wide varieties of biological activities. Due to these properties, sulfamides are found in the structure of several drug compounds. The most known of these drugs is Doripenem (9), Famotidin (10). Some drugs such as an injectable antibiotic doripenem (9), used as an in the treatment of reflu Famotidin (10) contain sulfamide functional group in their structures. In the present thesis, t-butyl-N-(2,4-dimethoxy-benz-1-yl) sulfamoylcarbamate (51), t-butyl-N-(2,5-dimethoxy-benz-1-yl) sulfamoylcarbamate (52), t-butyl-N-(3,5-dimethoxy-benz-1-yl sulfamoylcarbamate (53), t-butyl-N-(3,4,5-trimethoxy-benz-1-yl) sulfamoylcarbamate (54), N-(2,4-dimethoxy-benz-1-yl) sulphamide (55), N-(2,5-dimethoxy-benz-1-yl) sulphamide (56), N-(3,5-dimethoxy-benz-1-yl) sulphamide (57), N-(3,4,5-trimethoxy-benz-1-yl)sulphamide (58) sulfamoylcarbamate and sulphamide derivatives were synthesized. Sythesized compounds show carbonic anhydrase inhibtory activity.