Poli(metilen mavisi)/grafen nanokompozit ince filmlerinin sentezi ve elektrokatalitik uygulamaları
Synthesis of poly(methylene blue)/graphene nanocomposite thin films and their electrocatalytical applications
- Tez No: 352139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALANYALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Grafen, metilen mavisi, elektropolimerizasyon, nanokompozit, nitrit, elektrokataliz, Graphene, methylene blue, electropolymerization, nanocomposite, nitrite, electrocatalysis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tez kapsamında, poli(metilen mavisi)/grafen nanokompozit ince filmleri, kimyasal oksidasyon prosesi ve elektrokimyasal yaklaşım olmak üzere iki farklı metot kullanılarak sentezlenen grafenin varlığında, metilen mavisinin elektropolimerizasyonuyla hazırlanmıştır. Sentezlenen nanokompozit ince filmleri dönüşümlü voltametri, UV-görünür bölge absorpsiyon spektroskopi, X-ışınları kırınımı ve taramalı tünelleme mikroskopi teknikleri ile karakterize edildi. Hazırlanan poli(metilen mavisi)/grafen nanokompozit ince filmlerinin elektrokatalitik özellikleri nitritin amperometrik tayini gerçekleştirilerek kıyaslandı. Optimize koşullarda, nitritin amperometrik tayininde, kimyasal olarak sentezlenen grafen ile hazırlanan nanokompozit ince filmlerinin duyarlılığının, elektrokimyasal olarak sentezlenmiş grafen ile hazırlanan nanokompozit filmlerinin duyarlılığına kıyasla daha iyi olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında elektrokimyasal olarak hazırlanan grafenin daha stabil nanokompozit poli(metilen mavisi)/grafen ince filmlerini oluşturduğu tespit edilmiştir. Hazırlanan nanokompozit elektrotlar düşük tayin limit değerleri, uygun doğrusal çalışma aralıkları ve çok yüksek duyarlılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Poly(methylene blue)/graphene nanocomposite thin films were prepared by electropolymerization of methylene blue in the presence of graphene which have been synthesized by two different methods of a chemical oxidation process and an electrochemical approach. Synthesized nanocomposite thin films were characterized by using cyclic voltammetry, UV-vis. absorption spectroscopy, powder X-ray diffraction, and scanning tunneling microscopy techniques. Electrocatalytical properties of prepared poly(methylene blue)/graphene nanocomposite films were compared toward amperometric detection of nitrite. Under optimized conditions, sensitivity of nanocomposite thin films of chemically prepared graphene for amperometric detection of nitrite was better than that of electrochemically prepared graphene. Moreover, electrochemically prepared graphene composed more stable nanocomposite poly(methylene blue)/graphene thin films. The prepared nanocomposite electrodes demonstrated low detection limit values, acceptable linear ranges, and very high sensitivities.