Polipropilen liflerle rastgele donatılandırılmış kum zeminlerin taşıma gücünün araştırılması
Analyses of bearing capacity at randomly reinforced snady soil by polypropylene fibers
- Tez No: 352145
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rastgele donatılı zemin, polipropilen, taşıma gücü, şerit temeller, Randomly reinforced soil, polypropylene, bearing capacity, strip footing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Zeminleri güçlendirmek amacıyla geosentetik malzemelerin kullanılması dünya genelinde ve Türkiye'de her geçen gün hızla artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, donatısız ve rastgele donatılı orta- sıkı bir kum zemine oturan yüzeysel bir şerit temelin yük-oturma-göçme davranışının bir seri laboratuvar plaka yükleme deneyi yöntemi ile araştırılmasıdır. Deneylerde, donatı olarak polipropilen lif kullanılmıştır. Donatı yüzdesinin ve uzunluğunun taban basıncı-oturma davranışına etkisi incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda, rastgele donatı uzunluğu ve yüzdesinin göçme davranışını etkilediği gözlenmiştir. Deney sonuçlarından farklı oturma oranlarına (s/B) karşılık gelen taşıma kapasitesi oranları (BCR) hesaplanmıştır. Her bir donatı uzunluğu ve yüzdesi için farklı s/B-BCR davranışı gözlenmiştir. Ayrıca, temel plakasının oturmasının artmasıyla sistemin davranış karakterleri de değişmiştir. Çalışmalarda temel plakasının altındaki 3B derinliğindeki zemin donatılandırılmıştır. Rastgele donatı uzunluklarının ve donatıların ağırlıkça yüzdelerinin artmasıyla zeminin taşıma kapasitesinin arttığı ve aynı taşıma kapasitesinde yapacağı oturmanın önemli oranda azaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The usage of geosynthetics to increase the strength of soil is increasing rapidly in all over the world and Turkey. The purpose of this study is investigation of load-settlement-failure of a shallow strip footing on unreinforced and randomly reinforced soil on a soil with medium density by performing laboratory plate load tests. Polypropylene fibers have been used for reinforcing the soil on tests. Effect of reinforcing materials percentage and their length on bearing capacity and settlement has been investigated. The tests results showed that, the length of randomly reinforced material and their percentage have effect on settlement behavior of soil. The bearing capacity ratio (BCR) were calculated for different settlement ratios (s/B) using experimental tests. Different s/B-BCR manners have been found for each reinforcement length and percentage. On the other hand, characters of system behavior have been changed by increasing the settlement of footing. The soil had been reinforced up to 3B depth under the footing. By increasing randomly reinforced length and weight percentage of reinforcements, bearing capacity of soil has been increased and at the same bearing capacity the settlement of soil decreased significantly.