İndol ve indolin temelli üre/tiyoüre türevlerinin sentezi ve asimetrik konjuge katılmalarda organik katalizör aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis of indole and indoline based chiral urea/thiourea derivatives and investigation of organic catalyst activities in asymmetric conjugate additions
- Tez No: 352151
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Organik katalizör, enantiyoselektivite, üre, tiyoüre, konjuge katılma Keyword: Organocatalyst, enantioselectivity, urea, thiourea, conjugate addition
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Organik katalizörler pek çok avantaja sahiptirler. Bu katalizörler genellikle kararlı, ucuz, kolay elde edilebilir ve toksik olmaması gibi pek çok avantaja sahiptirler. Geçiş metallerinin kullanılmamasından dolayı, organokatalitik metotlara akademik ve endüstri çevresinden artan bir ilgi vardır. Bu çalışmada organik katalizörlerin en önemli üyelerinden olan üre/tiyoüre türevlerinin sentezi amaçlanmıştır. Bu amaçla yeni indolin ve indol temelli kiral üre/tiyoüre türevleri sentezlenmiştir. Sentezlenen bu bileşiklerin enantiyoselektif konjuge katılmalarda katalitik aktiviteleri de incelenmiştir. Sentezlenen moleküllerin yapıları NMR, HPLC, IR spektroskopisi ve elementel analiz ile karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
Organocatalysts have a number of advantages. These catalysts have usually many advantages such as stable, cheap, readily available and being nontoxic. Because of the absence of transition metals, there is an increasing interest in organocatalytic methods from both academic and industrial environment. In this study the synthesis of urea/thiourea compounds which is one of the most important of the organocatalysts was aimed. Hence new indolin and indole based chiral urea/thiourea derivatives were synthesized. The catalytic activities of these compounds were examined in enantioselective conjugate addition reactions. The structural analysis of the products which is sythesized were characterized by using NMR, HPLC, IR, mass and elemental analysis. Keyword: Organocatalyst, enantioselectivity, urea, thiourea, conjugate addition