Şile kıyılarından yakalanan bazı teleost balıkların endohelmint faunası
Endohelminth fauna of teleost fishes from coasts of Şile
- Tez No: 352156
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEMAL OĞUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Parazitoloji, Zooloji, Biology, Parasitology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Şile, İstanbul, teleost, endohelmint, parazit, Black Sea, Şile, Istanbul, teleost, endohelminth, parasite
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma Şile kıyılarından yakalanan teleost balıkların endohelmint faunasını belirlemek amacı ile Şubat 2010-Aralık 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma süresince 19 türe ait toplam 508 adet balık endohelmintleri yönünden incelenmiştir. İncelenen balık türlerini Caspialosa pontica, Chelidonichthys lucerna, Engraulis encrasicolus, Gaidropsarus mediterraneus, Gobius niger, Liza aurata, Merlangius merlangus euxinus, Mullus barbatus, Mullus surmuletus, Platichthys flesus, Sarda sarda, Sciaena umbra, Scorpaena porcus, Solea vulgaris, Spicara smaris, Symphodus tinca, Trachinus draco, Trachurus mediterraneus, Uranoscopus scaber oluşturmaktadır. Araştırma sonunda 357 (%70,3) adet enfekte balıktan 3813 adet parazit kaydedilmiştir. Bu parazit türleri şöyledir; Progrillotia dasyatidis (Cestoda), Helicometra fasciata, Helicometra insolata, Anisocladium fallax, Anisocladium gracile, Anisocoelium capitellatum, Prodistomum polonii, Monascus filiformis (Digenea), Hysterothylacium aduncum, Philometra sp., Cucullanellus minutus, Capillaria gracilis, (Nematoda), Acanthocephaloides irregularis, Neoechinorhynchus agilis, Solearhynchus kostylewi (Acanthocephala). Parazit türlerinin enfeksiyon yüzdeleri, ortalama bolluk ve yoğunluk değerleri, balık boy dağılımları kullanılarak belirlenmiştir. Bu türlerden Capillaria gracilis Türkiye için ilk kayıttır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the endohelminth fauna of teleost fishes caught from coast of Şile between February 2010 and December 2013. During the study 508 fish which belong to19 species were endoparasitologically investigated. These fishes are Caspialosa pontica, Chelidonichthys lucerna, Engraulis encrasicolus, Gaidropsarus mediterraneus, Gobius niger, Liza aurata, Merlangius merlangus euxinus, Mullus barbatus, Mullus surmuletus, Platichthys flesus, Sarda sarda, Sciaena umbra, Scorpaena porcus, Solea vulgaris, Spicara smaris, Symphodus tinca, Trachinus draco, Trachurus mediterraneus and Uranoscopus scaber. At the end of investigation it was recorded 3813 parasites from 357 (70,3 %) infected fishes. These parasites are as followed; Progrillotia dasyatidis (Cestoda), Helicometra fasciata, Helicometra insolata, Anisocladium fallax, Anisocladium gracile, Anisocoelium capitellatum, Prodistomum polonii, Monascus filiformis (Digenea), Hysterothylacium aduncum, Philometra sp., Cucullanellus minutus, Capillaria gracilis, (Nematoda), Acanthocephaloides irregularis, Neoechinorhynchus agilis, Solearhynchus kostylewi (Acanthocephala). Infection prevalence, mean abundance and mean intensity of parasites were determined using size distribution of the host fish. From these species Capillaria gracilis is the first record for Turkey.