Düşük maliyetli sanayi atıkları ayçekirdeği kabuğu ile boyar madde gideriminin incelenmesi
The investigation of removal of textile dyes, using a low cost industry material, sunflower seed shells
- Tez No: 352157
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYHAN KOCADAĞİSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, Astrazon Red, ayçekirdeği kabuğu, adsorpsiyon kinetik, adsorpsiyon izotermleri, Astrazon Red, adsorption, sunflower seed shells, adsorption kinetics, adsorption isotherms
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada sentetik olarak hazırlanmış boyar madde içeren atık sudan düşük maliyetli adsorbent olarak ayçekirdeği kabuğu kullanılarak farklı deneysel şartlarda kesikli çalışan bir sistemde adsorpsiyon yöntemiyle renk giderimi yapılması amaçlanmıştır. Boyar madde olarak bazik boya sınıfından Astrazon kırmızısı (Astrazon Red GTLN) kullanılmıştır. Deneysel parametreler olarak; pH, sıcaklık, karıştırma hızı, başlangıç boyar madde konsantrasyonu ve adsorbent dozajı seçilmiştir. Elde edilen deneysel veriler Langmuir ve Freundlich izoterm modellerine uygulanmış ve deneysel verilerin en iyi Langmuir izotermi ile uyum gösterdiği görülmüştür. Elde edilen adsorpsiyon (boya giderimi) verimleri literatür değerleri ile karşılaştırıldığında yüksek olduğu görülmüştür. Yapılan deneyler sonucunda en iyi boyar madde adsorpsiyonun pH=8, 100mg/L, 200rpm, 5gr/L ve 30ºC'de uygun şartlar altında %85'lik verim elde edilebileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, synthetically prepared waste water which is including dye using low cost adsorbent such as sunflower seed shells different experimental conditions a system operating in discontinuous by adsorption processes decolorization was aimed to be done. As a basic dye class (Astrazon Red GTLN) was used. As experimental parameters; pH, temperature, stirring speed, initial dye concentration and dosage is chosen adsorbent. The experimental data obtained Langmuir and Freundlich isotherm models have been applied to such diverse and experimental data are consistent with the best of the Langmuir isotherm was observed. As a result of experiments made good dyestuff adsorption at Ph=8, 100mg/L, 200rpm, 5 g/L and 30ºC can be achieved under suitable conditions have been found in 85% yield