Mikroark oksidasyon (MAO) yöntemi ile kaplanmış Cp titanyumun aşınma, korozyon ve tribokorozyon davranışının araştırılması
The investigation of corrosion, tribology and tribocorrosion behavior of Cp titanium coated with micro arc oxidation (MAO) process
  1. Tez No: 352169
  2. Yazar: HAMED FARZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR TOTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MAO, Cp-Ti, Aşınma, Korozyon ve Tribokorozyon Özellikleri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Titanyum ve alaşımlarının düşük ağırlık ve yüksek mukavemete sahip olmaları nedeni ile endüstriyel alanlarda ve sağlık uygulamalarında kullanımını giderek artırmaktadır. Bununla birlikte bu alaşımların saldırgan ortamlarda zayıf yüzey özellikleri göstermeleri onların kullanımını sınırlandırmaktadır. Son yıllarda yüzey mühendisliğindeki hızlı gelişmelere paralel olarak titanyum ve alaşımlarının yüzey problemlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Termokimyasal işlemler, ince film kaplama ve dubleks yüzey iyileştirme gibi yöntemleri Ti ve alaşımlarının yüzey performansının artırılmasına yönelik kullanılan önemli bir prosesler olarak sıralanabilir. Bu amaçla çalışmamızda Cp-Ti malzemelerin alan şartlarında kullanım sürelerini artırmak ve yüzey özelliklerini geliştirmek için üç farklı frekansta mikro ark oksidasyon (MAO) yöntemi ile yüzeyler TiO2 ile kaplanmıştır. Farklı frekanslarda büyütülen kaplamaların yapısal özellikleri SEM ve XRD kullanılarak, sertlik, aşınma, korozyon ve tribokorozyon davranışları ise mikrosertlik, pin-on-disk, potansiyostat ve tribokorozyon test sistemlerinde araştırılmıştır. Yapılan deneyler ve analizler sonucunda TiO2 kaplama işleminin CP-titanyumun aşınma, korozyon, tribokorozyon ve tribokorozyon davranışlarını iyileştirdiği tespit edilmiştir. Ayrıca MAO kaplama prosesinde frekansın bu özellikler üzerinde etkili olduğu ve yüksek kaplama frekansında büyütülen kaplamalarda en iyi özellikler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Titanium and alloys having low weight and high strength therefore use in industrial and medical applications increasingly. In addition to this, these alloys demonstrate poor properties in hostile environments, which cause that for use in limited condition. Recently parallel with the rapid developments in surface engineering of titanium and its alloys are being investigation for the improvement of the surface problems. The thermochemical processes, thin film deposition and surface treatment methods such as duplex Ti and its alloys are used for improving the performance of the surface material which can be listed as an important process. About this purpose the Cp-Ti materials in terms of investigation and increasing lifetime, with three different value of the frequencies were selected to improve the surface properties that coated TiO2 on the surface by use of micro arc oxidation (MAO) method. Structural properties of the coatings on different frequencies grown was investigated by use of SEM and XRD. TiO2 coated hardness, Wear, Corrosion, Tribocorrosion behaviors of the material in micro hardness, pin-on-disk, and Tribocorrosion OCP and potentiostat was determined during the analyzing. As a result of experiments and analysis of TiO2 coating CP-titanium wear, corrosion, and Tribocorrosion has been found to improve their surface behavior. MAO coating process also has an effect on these frequency features and the sample which coated with high frequency grown in coating were aim the best properties.