Küresel iklim değişikliğinin Türkiye'deki su kaynakları üzerine etkileri
The effects of global climate change to water resources in Turkey
  1. Tez No: 352176
  2. Yazar: SEVAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN HANAY, PROF. DR. TAŞKIN ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Küresel İklim Değişikliği, Su Kaynakları, Türkiye, Tarım, Global ClimateChange, WaterResources, Turkey, Agriculture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Türkiye farklı iklim yapısı nedeniyle, özellikle küresel ısınmaya bağlı olarak, görülebilecek bir iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden birisidir. Doğal olarak üç tarafından denizlerle çevrili olması, farklı özelliklere sahip bir topografyaya sahip bulunması ve orografik özellikleri nedeniyle, Türkiye'nin farklı bölgeleri iklim değişikliğinden farklı biçimde ve değişik boyutlarda etkilenecektir. Örneğin, sıcaklık artışından daha çok çölleşme tehdidi altında bulunan Güney Doğu ve İç Anadolu gibi, kurak ve yarı kurak bölgelerle, yeterli suya sahip olmayan yarı nemli Ege ve Akdeniz bölgeleri daha fazla etkilenmiş olacaktır. Küresel iklim değişiklikleri; tarımsal faaliyetlerde, hayvan ve bitkilerin doğal yaşam alanlarında değişikliklere yol açacak ve özellikle yukarıda belirtilen bölgelerimizde, su kaynakları bakımından önemli sorunlar ortaya çıkacaktır. Fırat, Dicle ve Kızılırmak gibi büyük nehirlerimizin debilerindeki giderek azalma bunun somut bir örneğidir. Hemen bütün iklim bilimcilerinin üzerinde birleştiği ortak nokta ise gelecekte olabilecek iklim değişikliğinin, atmosferdeki sera gazı emisyonlarındaki artıştan kaynaklanan küresel ısınmadan olacağı şeklindedir.
Özet (Çeviri)
Turkey due to the complex structure of the climate, especially due to global warming, can be see none of the countries most affected by climate change. Naturally,it is surrounded by water on three sides, and orographic features adistorted due to the presence of topography, climate change indifferent rgions of Turkey will be affected in a different way and in different sizes. Forexample, more than the in crease in temperature in the South East and Central Anatolia, such as under the threat of desertification in aridand semi-aridre gions, do not have adequate water would be affected more and more semi moisture regions of the Aege anand the Mediterranean. Global climate changes; agricultural activities, willlead to changes in the natural habitat of animal sand plants, and in particular the above-mentioned regions, major problems willarise interms of water resources. Flow ratesgradually decreased on the Fırat, the Dicle and as the Kızılırmak the great rivers is a concrete example of this. What is common in almos tall climate scientists, on the point of; climate change may be in the future, that global warming is caused by the in crease in green housegasemissions.