Karasu vadi tabanı ve eteklerinde biriken materyaller üzerinde gelişen toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri
Some physical and chemical properties of the soils formed on material deposited in the Karasu valley base
  1. Tez No: 352177
  2. Yazar: MELİHA GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜDAHİR ÖZGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Alüvyal toprak, toprak etüd, morfoloji, taksonomi, arazi kullanımı, Alluvial soil, soil survey and mapping, morphology, taxonomy, land use
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmanın amacı, Karasu kenarlarında biriken alüviyal, kolüviyal ve kolüfluviyal karakterli materyaller üzerinde gelişen toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve genel toprak sorunlarının belirlenmesidir. Bu amaçla yaklaşık 500 dekar arazi etüd edilmiş, 4 profil tanımlanarak, alınan 12 toprak örneğinde fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; toprakların önemli bir kısmı hafif eğimli bir alüvyal ve kolüviyal yelpaze üzerinde yer almaktadır. Çalışma alanında açılan dört profilde, toprak profil boyunca kireçli olup 1 ve 3 nolu profillerde belirgin bir kireç yıkanması saptanmıştır. Bir ve 2 nolu profillerin bulunduğu alanlarda her sene ilkbaharda eriyen kar ve düşen yağışlarla birlikte suların yükselmesiyle sel taşkınları görülmektedir, Etüt edilen topraklar orta ve orta-ince bünyeli, derin, kireçli, tuzsuz, hafif derecede alkalin karakterli olarak tanımlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aims of this study were to determine some physical and chemical properties of alluvial originated soils, to classify and to obtain general problems of these soils. For this purpose approximately 50 ha land was surveyed and 4 profiles were dig. 12 soil samples from 4 profiles were taken and analyzed. The results indicated that the profiles 1 and 3 had lime leaching, and the profiles 1 and 2 which takes at the spring she snows and Karasu river together with the falls it rises together overflowed is seen, 3and 4 number the profile to the soot this spotted A state is not seen. Laboratory data attention all this sand middle while taken middle-thin a structure at the deep and limy and salt less and light degree your alkali it becomes principled he has been determined.