Trakya meşe ormanlarında artım ve büyüme ilişkileri
The relations of growth and increment in thrace oak forests
  1. Tez No: 352195
  2. Yazar: GAFURA AYLAK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SARAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hasılat Tablosu, Sıklık, Bonitet, Hacim, Hacim Elemanları, Yield Table, Density, Site Quality, Volume, Volume Elements
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orman Hasılatı ve Biyometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada, Trakya sürgün kökenli meşe (Quercus sp.) ormanlarının farklı yaş, sıklık ve yetişme ortamlarındaki artım ve büyüme ilişkileri incelenmiştir. Bu amaçla alınan 101 örnek alandan sağlanan veriler yardımıyla çift girişli ağaç hacim tablosu, bonitet (Yetişme ortamı verimliliği) tablosu ve sıklığa bağlı meşe hasılat tablosu oluşturulmuştur. Sıklığa bağlı hasılat tablosu MS Excel 2010 programının VBA makro özelliğinden yararlanılarak programlanmıştır. Böylece bilgisayar ortamında istenilen yaş, sıklık ve bonitete göre hasılat tablosu çıktı olarak alınabilmektedir. Trakya meşe ormanları için düzenlenen sıklığa bağlı hasılat tablosundan alınan meşcere hacim ve hacim elemanlarının farklı bonitet sınıflarında ve sıklık derecelerinde meşcere yaşına göre gösterdiği eğilimler karşılaştırmalı olarak verilmiştir. Sıklığa bağlı meşe hasılat tablosundan alınan değerler, meşe ormanları için Eraslan (1954) ve Eraslan ve Evcimen (1967) tarafından oluşturulan hasılat tablosu değerleri ile karşılaştırılmıştır. Aynı karşılaştırma geniş yapraklı tür olan Doğu kayını (Fagus orientalis Lipsky.) ormanları için Carus (1998) tarafından düzenlenen hasılat tablosu değerleri ile de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, increment and growth relationships of oak coppice oak (Quercus sp.) forests of Thrace in different ages, densities and site indexes were examined. For this purpose, double-entry tree volume table, site quality table and the density - dependent oak yield table was created with the help of the data provided from 101 sample plots were taken. Density – dependent yield table was programmed using VBA macro feature of MS Excel 2010 program. Thus, yield table can be taken as output from computer environment according to the desired age, density and site index. Trends of stand volume and volume elements provided from the density – dependent yield table for the oak forest of Thrace according to the age different site conditions and densities was presented comparatively. Values obtained by density dependent yield table were compared with values of the yield table generated by Eraslan (1954) and Eraslan – Evcimen (1967) for the oak forests. The same comparison was also made with values of the yield table of beech forests with broad-leaved species generated by Carus (1998).