Poliolefin harmanların viskoelastik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of viscoelastic properties of polyolefin blends
  1. Tez No: 352210
  2. Yazar: ANIL İBİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polietilen, harman, sünme, kristallenme, mikroyapı, Polyethylene, blend, creep, crystallization, microstructure
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimyasal Teknolojiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Polietilen, üstün fiziksel ve mekanik özellikleri, kolay proses edilebilirliği, birçok farklı uygulama alanı için kullanılması, moleküler yapı özellikleri nedeniyle düşük sıcaklıklarda kullanılabilir olması, düşük maliyetli kompaundlama çözümlerine uygunluğu gibi avantajları nedeniyle en yaygın kullanım alanına sahip termoplastiktir. Polietilenin farklı karakteristik özelliklere sahip türleri bulunmaktadır. Son yıllarda polimer harmanlama yöntemiyle farklı yapısal ve fiziksel özelliklere sahip bu polimerlerden, kullanım amacına uygun çok bileşenli karışımların elde edilmesi oldukça yaygınlaşmıştır. Bu tez çalışmasında, çift vidalı ekstruderde eriyik harmanlama ve eriyikten çekme yöntemiyle, farklı oranlarda yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) ile lineer alçak yoğunluklu polietilen (LLDPE) içeren harman yapılı filmler hazırlanmış ve filmlerin katı-hal viskoleastik özellikleri incelenmiştir. Filmlerin sünme davranışları üç farklı sıcaklıkta (23°C, 35°C ve 45°C) ve sabit gerilimde (4 MPa) test edilmiş ve numunelerin viskoelastik parametreleri dört elemanlı Burger eşitliği ile modellenmiştir. Gerçekleştirilen çalışmalarla harman bileşimindeki LLDPE'nin oranı, ko-monomer tipi ve test sıcaklığının filmlerin viskoelastik özelliklerine etkisi incelenmiştir. Ayrıca hazırlanan film numunelerinin erime ve kristallenme davranışları diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) yöntemi ile mikro-yapıları ise taramalı elektron mikroskopu (SEM) ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Polyethylene is the most widely used commercial thermoplastics because of its advantages such as superior physical and mechanical properties, easy processability, availability in many applications, to be used at low temperatures due to molecular structural properties and low cost for compounding solutions. Polyethylene types are available with different characteristics. In recent years, it has been widespread blending polymers having different physical and structural properties to get multicomponent mixtures for intended use. In this thesis study, films containing blend of linear low density polyethylene (LLDPE) and high density polyethylene (HDPE) in different ratios were prepared using a corotating twin-screw-extruder by the method of melt blending and melt drawing, and solid state viscoelastic properties were investigated. Creep behaviors of these films were tested at three different temperatures (23, 35, 45°C) at constant stress (4 MPa), and viscoelastic parameters of samples were modelled using four-element Burgers model. The effects of LLDPE content in blends, co-mononer type of LLDPE and test temparatures on viscoelastic properties of films have been investigated. In addition, melting and crystallization behaviors, and micro-structure of samples were investigated by differantial scanning calorimetry (DSC) and scanning electron microscopy (SEM), respectively.