FATİH (Fırsatları arttırma teknolojiyi iyileştirme hareketi) projesinin öğretmenler tarafından değerlendirilmesi
Evaluation of FATIH (Movement of enhancing opportunities and improving technology) project by teachers
- Tez No: 352222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH GÜRSUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: FATİH Projesi, eğitim teknolojileri, öğretim teknolojileri, FATIH Project, educational technology, instructional technology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enformatik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez çalışmasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından FATİH Projesi olarak adlandırılan Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi ve proje bileşenlerinin öğretmenler tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın ilk iki bölümü nicel araştırma yöntemlerine uygun olarak genel tarama modellerinden betimsel yaklaşım deseni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise iki açık uçlu soru sorularak nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul Anadolu yakasındaki FATİH Projesi pilot okullarında görev yapan 103 öğretmen oluşturmaktadır. Anket tüm öğretmenlere araştırmacı tarafından ulaştırılmıştır. Verilerin toplanmasında oluşturulan FATİH Projesinin Öğretmenler Tarafından Değerlendirme Anketi kullanılmıştır. Veri toplama aracının ilk iki bölümünden elde edilen verilerin çözümlenmesinde yüzde, frekans, aritmetik ortalamanın yanında, Bağımsız Gruplar için t-testi, Mann-Whitney U testi ve Pearson Korelasyon analizi istatistiksel teknikleri kullanılmıştır.. Açık uçlu sorular ile elde edilen verilerin analizinde kodlama yapılarak temalar elde edilmiş, yorumları ise betimsel olarak yapılmıştır. Araştırmada nicel verilerden elde edilen sonuçlara bakıldığında, öğretmenlerin FATİH Projesi kapsamında sunulan teknolojilerden en fazla etkileşimli tahta kullanımı ve etkileşimli tahta kullanılan sınıfın yönetimi konusunda kendilerini yeterli hissettikleri, tablet bilgisayar kullanılan sınıfın yönetiminde ise yetersiz hissettikleri ve FATİH Projesinin bileşenleri ile ilgili olarak öğretmenlerin FATİH Projesini olumlu yönde değerlendirdikleri sonucu elde edilmiştir. Öğretmenlerin bu değerlendirmede cinsiyetleri, yaşları, eğitim durumları, hizmet yılları ve branşları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı bulunmuştur. Araştırmanın nitel verilerinden elde edilen sonuçlara bakıldığında, FATİH Projesinin, öğrenmeyi arttırması, zaman tasarrufu sağlaması, motivasyonu ve dikkati arttırması, eğitimi ilgi çekici yapması, ders materyali taşıma sorunun kaldırarak zengin öğrenme ortamı sağlaması, öğretimde kolaylık sağlaması, internet bağlantısının tüm sınıflarda olması olumlu değerlendirilirken, FATİH Projesinde tablet bilgisayarlar olumsuz olarak değerlendirilmiştir. Etkileşimli tahta ve tablet arasında etkileşimin bulunmayışı, e-içeriklerin yetersiz oluşu, tabletlerin çeşitli özelliklerinin kısıtlanmış olması, tabletlerde internet bağlantısının olmayışı, tabletlerin öğrenciler tarafından oyun amaçlı kullanılması, ders yönetimini zorlaştırması, tabletlere veri aktarımının olmayışı olumsuz değerlendirmeler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the movement of increasing opportunities and improving the technology Project that is called FATIH Project by the Ministry of Education and the evaluation of the Project components by the teachers are aimed. The first two parts of the research has been prepared with a descriptive approach pattern which is one of the general scanning models in accordance with the quantitative research methods. In the last part of the research, a qualitative method has been used by being asked two open- ended questions. The study group of the research consists of 103 teachers working in pilot schools in the Anatolia side of Istanbul. The survey was sent to all the teachers by the researcher. In collecting data, the evaluation survey of the FATIH Project by the teachers which was prepared. In the analysis of the data obtained from the first two parts of the collecting data tool, t-test, Mann- Whitney U test, and the statistical techniques of Pearson correlation analysis have been used for the independent groups besides percent, frequency, and arithmetic average. In the analysis of the data obtained from the open-ended questions, the themes have been reached by coding and their comments have been done descriptively. In this research, when we look at the results of the quantitative data, It has been reached the result that the teachers are using the interactive board most among the technologies provided by the FATIH Project, and they feel sufficient themselves in the management of the class in which interactive board is used while they feel insufficient in the management of the class in which tablet computers are used and they evaluate the components of the project positively. It has been found that there isn't a remarkable difference according to the teachers' gender, age, education, serving years and branches. When we look at the results of the qualitative data of the research, FATIH Project has been evaluated positively as it increases learning, saves time, increases the motivation and attention, makes education interesting, provides a rich learning environment by solving the problem of carrying lesson materials, provides easiness in teaching and there is an internet connection. On the other hand, tablet computers in FATIH Project have been evaluated negatively. These are the negative evaluations determined in using tablet computers: There is no interaction between the interactive board and the tablets, insufficient e-content, some features of tablet computers are limited, there isn't an internet connection in them, they are mostly used for games by students, they make classroom management more difficult, there isn't any data sending to them.