Fiziksel ve kimyasal yöntemlerle nano boyutlu grafit tabakaların eldesi ve iletken kompozit uygulamalarında kullanımı
Preparation of graphite nano-sheets via physical and chemical methods and using in conductive composite applications
- Tez No: 352223
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ GÜRKAYNAK, DOÇ. DR. ALİ DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Grafit, grafit oksit, iletkenlik, Graphite, graphite oxide, conductivity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Proses ve Reaktör Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Polimer/karbon kompozit ve nano kompozitleri yüksek elektiriksel ve termal iletkenliği, mekanik özellikleri iyileştirmesi gibi önemli yapısal ve fiziksel özellikleri nedeniyle son yıllarda yoğun araştırma ve uygulama konularından biri olmuştur. İki boyutlu (2D) kristal yapısıyla iki boyutlu nano plakalar olarak da adlandırılan grafit ise sahip olduğu elektriksel, ısıl ve mekaniksel özellikleriyle öne çıkan karbon esaslı dolgulardandır. Grafit, karbon nano tüp ve karbon nano fiberlere oranla daha düşük maliyetli olması, düşük özgül ağırlığa sahip olması nedeniyle tercih edilirken, çeşitli kimyasal ve fiziksel yöntemlerle modifiye edilmesiyle elde edilen nano boyutlu tabakalar vasıtasıyla diğer dolgulara oranla daha üstün yapısal ve fiziksel özellikleriyle en önemli yüksek performans dolgularından biri haline gelmektedir. Ayrıca elde edilen nano boyutlu grafit tabakalarının çeşitli polimerlerde dolgu maddesi olarak kullanılmasıyla üstün nitelikli polimer esaslı dolgular hazırlanmaktadır. Bu tez çalışmasında grafitin çeşitli kimyasal ve fiziksel yöntemlerle modifikasyonu ile nano boyutlu grafit/grafen tabakaların eldesi amaçlanmaktadır. Ayrıca elde edilen nano boyuttaki grafit tabakalarının termoplastik polimerlerde dolgu maddesi olarak kullanılmasıyla iletken kompozitler elde edilmesi de hedeflenmektedir. Tez çalışması kapsamındaki çalışmalarla hem üstün mekanik özelliklere sahip iletken kompozitlerin hazırlanmasında en önemli üretim aşaması olan“hammadde hazırlama”,“dolgu modifikasyonu ve karakterizasyonu”gibi yapısal tanımlama hem de kompozit üretimi konularında kantitatif veriler elde edilecek ve süreç ilişkileri incelenmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Last few years high electrical and thermal conductance of polymer/carbon composite and nano composite has been one of the deep research and application essay because of physical features and such as reformation the mechanical features. In case graphite, namely two dimension nano layers with two dimension crystal construction, has became prominent having electrical thermal and mechanical features that is into carbon essential stuffings. Graphite is chosen the fact that has the fever cost than carbon nano tube and carbon nano fiber and has lower specific weight, that became one of the most important perform stuffings relatively the others with achievement via nano dimension layers modified by various chemical and physical methods. Also it has been prepared based ideal quality polymer stuffings by using obtained nano dimension grafit layers at various polymer such as stuffing material. Modification of the graphite by chemical and physical methods and preperation of the nano dimension graphite/grafen layers is purposed in this thesis. Also preperation of the conductive composite by using layers which in nano dimension like a stuffing material at thermoplastic polymers is aimed. The studying within the thesis would obtain quantitative data about both subject the producing composite and the structural identification of the most important steps of conductive composite production such as“preparing the raw material”,“stuffling modification and characterization”which has superior mechanical specifications examine process connection .