Eğitim bilişim ağının insan bilgisayar etkileşimi kapsamında kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the usability of educational information network in terms of human-computer interaction
  1. Tez No: 678661
  2. Yazar: FATMA HANDAN AKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Eğitim ve Öğretim, Information and Records Management, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: EBA(Eğitim Bilişim Ağı), İnsan-Bilgisayar Etkileşimi, Kullanılabilirlik, EBA (Education and Information Network), Human-Computer Interaction, Usability
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüzdeki teknolojik gelişimlere baktığımızda insanla bilgisayar etkileşimine paralel olarak eğitim ve öğretim kavramlarının farklılaştığını görüyoruz. Gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün daha fazla bilgiye daha fazla insanın erişmesi sağlanmaktadır. Teknolojinin bize sunduğu internet, her yaştan bireyin istek ve ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılamalarını sağlayan önemli bir teknolojik devrimdir. İnternet ve bağlı olduğu eğitim ortamlarının kullanımı dünyada olduğu gibi Türkiye'de de günümüzde büyük bir hızla artmaktadır. Eğitimde teknoloji entegrasyonu ile değişime, yeniliğe ve gelişime her an açık şekilde, çağa ayak uydurularak eğitimden en iyi ve en kaliteli şekilde verim alınması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda uzaktan eğitim sistemlerinin geliştirilmesi, internet tabanlı uygulamaların artması, multimedya tabanlı sistemlerin kullanılması süreci ile öğretim teknolojileri alanında kullanılabilirlik çalışmaları yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu bağlamda, teknolojinin entegrasyonu yoluyla eğitimin daha kaliteli ve verimli olabilmesi amacıyla 2010 yılında geliştirilen“FATİH (Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi) Projesi”kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenler ile öğrenciler arasında iletişim kurmak, eğitim hayatları boyunca kullanabilecekleri materyalleri sağlamak üzere dijital eğitim platformu EBA (Eğitim Bilişim Ağı) kurulmuştur. EBA (Eğitim Bilişim Ağı)'nın eğitimde kalite ve verimliliğin artırılmasında belirleyici bir etken olan kullanılabilirliğinin, İnsan-Bilgisayar Etkileşimi kapsamında, ortaöğretim öğrencilerinin kullanma niyetlerine olan etkisini belirlemek bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ortaöğretim kurumlarında 2020-2021 eğitim-öğretim yılında eğitim gören ortaöğretim seviyesindeki rastgele seçilen 452 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında veri toplama aracı olarak çevrim içi anket geliştirilmiştir. Anket ile elde edilen veriler SPSS programıyla analiz edilmiştir. Ortaöğretim öğrencilerinin EBA'yı Kullanma Niyetleri üzerinde Genel Tasarım Hususları ve Öğrenilebilirlik boyutlarının anlamlı bir etkisinin olduğu, İçerik Tasarım boyutunun ise anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Elde edilen verilerin, Milli Eğitim Bakanlığı ile paylaşılarak, EBA' nın arayüz gelişimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
When we look at today's technological developments, we see that the concepts of education and training differ in parallel with the interaction between people and computers. Thanks to the developing technology, more and more people have access to more information every day. The internet, which technology offers us, is an important technological revolution that allows people of all ages to easily meet their wishes and needs. The use of the internet and the educational environments to which it is connected is growing at a great pace today in Turkey as well as in the world. With the integration of technology in education, it is aimed to get the best and highest quality efficiency from education by keeping up with the age, open to change, innovation and development at any time. For this purpose, the development of distance education systems, the increase of internet-based applications, the use of multimedia-based systems and usability studies in the field of educational technologies have started to become widespread. In this context, a digital education platform EBA (Education and Information Network) was established by the Ministry of National Education in order to communicate between teachers and students and to provide materials that they can use throughout their education, within the scope of the“FATİH (Movement to Increase Opportunities and Improve Technology) Project”, which was developed in 2010 in order to ensure a higher quality and efficient education through the integration of technology. The purpose of this study is to determine the effect of the usability of EBA (Education and Information Network), which is a determining factor in increasing the quality and efficiency in education, on the intention of using the high school students within the scope of Human-Computer Interaction. The study group of the research consists of 452 randomly selected high school students studying in the 2020-2021 academic year in high schools affiliated to Antalya Directorate of National Education. Within the scope of the study, an online survey was developed as a data collection tool. The data obtained by the survey was analyzed using the SPSS program. It was seen that General Design Considerations and Learnability dimensions had a significant effect on secondary school students' Intention to Use EBA, while Content Design dimension did not have a significant effect. It is believed that the data obtained will contribute to the development of the EBA interface by sharing it with the Ministry of National Education.