Defne çekirdek yağının çözücü ekstraksiyonu ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 35241
  2. Yazar: SEDAT HAKKI BEİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Defne, Laurus nobilis L, defne meyva yağı, oluem fructus lauri, sabit yağ, laurik yağ, laurik asit, ekstraksiyon, GC-MS, Lauris nobilis, laurel berry fixed oil, solvent extraction, lauric acid, gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS)
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada bir orman yan ürünü olan defne (Laurus nobilis L.)ağacı meyva çekirdeğinin endüstriyel ölçekte çözücü ekstraksiyonuyla sabit yağ üretimine temel oluşturacak uygun proses değişkenleri laboratuvar ve pilot ölçekte araştırılmıştır. Silifke Çadırlı köyünden 1993 yılında temin edilen defne meyvalannn, kurutulması, kırılması ve kabukların çekirdeklerden ayrılması işlemlerinden sonra elde edilen çekirdeklerle gerçekleştirilen çalışmalarda, çözücü olarak teknik hekzan kullanılmıştır. Yürütülen çalışmalarda kuru madde bazında defne meyvasının %34, kabuğunun (perikarp ve mezokarp) %48 ve çekirdeğinin (endokarp) %25 sabit yağ içerdiği tesbit edilmiştir. Çalışmalarda değişik tanecik boyutları, sıcaklığa ve zamana karşı denenerek ekstraksiyon için uygun hammadde hazırlama tekniği, süre, sıcaklık, ekstraksiyon yöntemi, ekstraksiyon kademe sayısı ve katı/çözücü oranı laboratuvar ölçek ve 10 litre kapasiteli pilot ölçek perkolasyon sisteminde belirlenmiştir. Defne çekirdeğinin 0.5 mm kalınlıkta pullar haline getirilerek, 1/1.5 katı/çözücü oranında, 25°C sıcaklıkta, 3 kademeli bir perkolasyon sisteminde, toplam 6 saatlik bir sürede çekirdekteki %25 sabit yağın %99'unun kolaylıkla ekstre edilebildiği belirlenmiştir. Gaz kromatografisi-kütle spektroskopisi yöntemi kullanılarak Defne çekirdek yağının %51 laurik asit içerdiği, yağın %6 Tinin doymuş yağ asitlerinden, %39'unun doymamış yağ asitlerinden oluştuğu belirlenmiştir. Defne çekirdeği küpesinde % 9 oranında ham protein tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this experimental study the optimum parameters of solvent extraction of Lauris nobilis L. berries, which are not industrially processed, were investigated at banch and 10-liter pilot scales. The berries, collected from Silifke region in 1993, were dried, crushed and separated from pericarp. Technical hexane was used as solvent after further purification. It was found that the full berries, pericarp and seeds contain 34%, 48% and 25% fixed oil on dry basis, respectively. The experimental data showed that 99% of the fixed oil in 0.5 mm thick seed flakes can be extracted in a three stage percolator system in total of six hours at 25°C using 1/1.5 solid/solvent ratio. The oil thus obtained contained 51% lauric acid and 61% of the oil was saturated fatty acids while the rest, i.e., 39% was unsaturated fatty acids. The oil analysis were made by Gas Chromatography-Mass Spectrometry. The exhausted meal contained abaut 9% protein.