Subklinik hipertiroidi ve klinik hipertiroidili hastalarda irisin düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of relationship irisin levels patients with subclinical hyperthyroidisim and clinical hyperthyroidism
  1. Tez No: 352666
  2. Yazar: ALİ ŞENKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Subklinik hipertiroidi, irisin, insülin direnci, Subclinical hyperthyroidism, irisin, insulin resistance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç:Tiroid hormonlarının enerji tüketimini artırıcı ve termogenetik etkisi iyi bilinmektedir. Bununla ilgili çeşitli mekanizmalar tanımlanmıştır. Son yıllarda enerji tüketiminde, insülin direncinde ve termogenezde önemli rolü olduğu anlaşılan ve bir myokin olan irisin keşfedilmiştir. İrisin egzersiz sonrası iskelet kasında salgılanan beyaz yağ dokusunun kahverengi benzeri yağ dokusuna yol açan ve beyaz yağ dokusunda termogenetik kahverengi adipositler ile enerji tüketimini arttırır ve sistemik metabolizmayı iyileştirir. Araştırmamızda enerji tüketimi ve termogenezis üzerine etkileri olan iki ayrı hormonun birbirleri ile ve insülin direnci üzerine olan ilişkisini inceledik. Yöntem: Araştırmamız vaka kontrollü bir çalışma olarak planlandı. Aralık 2012 ? Haziran 2013 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Polikliniğine başvuran 32 yeni subklinik hipertiroidi tanısı alan hasta ile benzer yaş aralığı ve demografik özelliklere sahip 32 sağlıklı birey çalışmaya dahil edildi. 3 hasta klinik hipertiroidili olmasına rağmen sayı az olmasına rağmen çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların açlık sırasında serum glukoz, irisin, insülin, C-peptid ve tiroid fonksiyon testlerine bakıldı. Ayrıca HOMA-IR ve QUICKI-IS testleri ile insülin direnci ve duyarlılığı hesaplaması yapıldı. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen hasta ve kontrol grubunun yaş, boy ve BMI özellikleri benzerdi. İrisin düzeyi ile fT3, fT4, TSH, HOMA-IR, QUICKI-IS arasında istatiksel anlamlı ilişki saptanmadı. İrisin ile BMI ve yaş arasında ise pozitif yönde korelasyon mevcuttu. Sonuç: Çalışmamızda serum fT3, fT4, TSH, HOMA-IR, QUICKI-IS ve irisin düzeyleri arasında istatiksel anlamlı ilişki saptanmadı. Muhtemelen bu iki hormon ısı ve termogenezis üzerine olan etkilerini birbirlerinden bağımsız olarak göstermektedirler. Bu konuda daha çok hasta sayısı ve klinik hipertiroidili grupta çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Energy expenditure effects and role on the thermogenesis of thyroid hormones are well known. In this regard various mechanisms are defined. In recent years, a novel myokine that plays important role on energy expenditure, insulin resistance and thermogenesis has been discovered. Irisin is an exercise-induced hormone secreted by skeletal muscle in mice and humans that drives brown-fat-like conversion ofwhite adipose tissue, which is defined as the occurrence of thermogenic brown adipocytes in white adipose tissue, and that improves systemic metabolism by increasing energy expenditure. In this study we aimed to investigate relationship between two hormones that have similar effects on energy metabolism and thermogenesis, each other and on insulin resistance. Method: Our study was designed as case-control research. Thirty two patients who admitted Dokuz Eylul University School of Medicine Endocrinology outpatient clinic between the dates of December 2012 and June 2013 with a new diagnosis of subclinical hyperthyroidism and 32 healthy individuals who had a similar age range and similar demographic characteristics were enrolled. Although 3 patients have clinical hyperthyroidism, they didn't admitted to research because of their minority. At fasting stated glucose, irisin, insuline, C-peptid, thyroid function tests were studied. Also HOMA-IR and QUICKI-IS tests used to calculate insuline resistance and sensivity. Findings: There were not difference on age, height and BMI between two groups that were included in the research. There were not significant correlation between irisin levels and fT3, fT4, TSH, HOMA-IR, QUICKI-IS. There were positive correlation between age and BMI. Results:There were not significant correlation between irisin levels and fT3, fT4, TSH, HOMA-IR, QUICKI-IS. These two hormones probably independently show their effects on energy enpenditure and thermogenesis. We need further studies with more patients and clinical hyperthyroidism group.