Sıçanlarda iskemi-reperfüzyon hasarı sonrası testis üzerine deksametazonun etkisinin histokimyasal olarak incelenmesi
Effect of dexamethasone on the testis after testicular ischemia-reperfusion injury in the rat
  1. Tez No: 352706
  2. Yazar: AYŞE DİLARA ÖZAŞİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZDAMAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Testis, İskemi, Reperfüzyon, Deksametazon, Testis, Ischemia, Reperfusion, Dexamethasone
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
İskemi; kan akımının azaldığı veya belirli bir süre kesildiği, reperfüzyon ise normal akımın yeniden sağlandığı durumdur. İskemi sırasında hücresel fonksiyonların bir kısmı hasar görürken reperfüzyon sağlandığında ise bu fonksiyonların bir kısmı düzelir bir yandan da oksijen kaynaklı serbest radikaller açığa çıkar ve bu durum daha ileri hasarlara sebep olur. Deksametazon sentetik bir glikokortikoiddir ve sentetik glikokortikoidler içinde antiinflamatuar etkisi en yüksek olanıdır. Bu çalışmada testiküler iskemi reperfüzyon hasarına karşı kontralateral testis üzerine deksametazonun etkisi araştırıldı. Çalışmada kullanılan 40 adet Wistar albino cinsi yetişkin erkek sıçan, her birinde 10 sıçan bulunan 4 gruba ayrıldı. Grup I: Kontrol grubu, Grup II: Deksametazon, Grup III: İskemi-Reperfüzyon, Grup IV: İskemi-Reperfüzyon+ Deksametazon grubu. Deney grubu sıçanlara 90 dk iskemi ve ardından reperfüzyon uygulandı. Daha sonra 24, 48, 72 saatte günlük tek doz 10 mg/kg subkutan deksametazon uygulandı. Deney sonunda ketamin anestezisi altında sıçanlar dekapite edildi ve testis dokuları çıkarıldı. Gruplar histolojik olarak değerlendirildiğinde; kontrol grubu normal gözlendi. Yalnızca deksametazon uygulanan grupta damarda konjesyon ve epitel hücrelerinde vakuol oluşumu gözlendi. İskemi grubunda lümene epitel hücre dökülmesi ve epitel hücrelerinde belirgin azalma ve vakuol oluşumu gözlendi. İskemi reperfüzyonla birlikte deksametazon uygulanan grupta ise seminifer tübüllerde büzüşme, epitel sayısında belirgin bir şekilde azalma ve organizasyon bozukluğu, germinal epitelde hücre dökülmeleri ve bazı tübüllerde spermatojenik hücrelerin tamamen azaldığı ve tübülün atrofiye uğradığı gözlendi. Sonuç olarak testiste iskemi-reperfüzyon, testis dokusunda çok ciddi hasara sebep olmaktadır ve deksametazonun bu hasar üzerine iyileştirici bir etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Ischemia is the situation where the blood streams decreases or stops for a while and reperfusion is the state where the normal stream is seen again. During ischemia, some cellular functions can be damaged, when the reperfusion is provided some of these functions get better and on the other hand oxygen originated free radicals emerges and this causes more severe damages. Dexamethasone is a synthetic glikokortikoid and among synthetic glikokortikoids, it is the one with highest antiinflamatuar effect. In this study, against the testicular ischemia reperfusion damage, the effect of dexamethasone on contralateral testicle is researched. In the study 40 wistar albino rats that are male and old are used. They are divided for groups of 10. Group 1; Control group, Group 2; Dexamethasone, Group 3; Ischemia, reperfusion, Group 4; Ischemia-reperfusion + dexamethasone group. 90 minutes of ischemia and then reperfusion are applied to the rats of experimented groups. After that, on the 24th ,48th and 72nd hours 10 mg subcutan dexamethasone are applied daily. At the end of the experiment, the rats are decapitated and their testicle tissues are removed under ketamine anesthesia. When the groups are histologically evaluated, the control group are monitored normal. In the group that only dexamethasone is applied, congestion in the vessel and the emergence of vacuole in epithelia cells are monitored. In ischemia reperfusion group, lumen epithelia cell corruption, recognizable decrease in epithelia cells and emergence of vacuole are monitored. In the gruop dexamethasone is applied along with ischemia and reperfusion, shrinkage in seminifer tubuls, recognizable decrease in the number of epithelia and organization deficiency, cell corruption in germinal epithelia are monitored.In some tubules spermatogenic cells completely decreased and tubul got atrofied. In conlusion, ischemia-reperfusion in testicle, causes severe damage in testicle tissue and dexamethasone has no healing effect on this damage.