Testis torsiyonu oluşturulan rat modelinde misoprostol'ün detorsiyon sonrası iskemi reperfüzyon üzerine etkisi
Effect of misoprostol on ischemia-reperfusioninjury following detorsion in a created ratmodel of testicular torsion
- Tez No: 899298
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRE CAN POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Testis torsiyonu, Misoprostol, İskemi reperfüzyon hasarı, Testicular torsion, Misoprostol, Ischemia reperfusion injury
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Testis torsiyonu iskemi sonucu organ kaybına kadar ilerleyebilen, hızlı tanı ve tedavi gerektiren ürolojik acil bir durumdur. Çalışmamızda misoprostolün testiküler iskemi reperfüzyon (İ/R) hasarı üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 35 adet Wister-Albino sıçan randomize edilerek; Grup A sham, Grup B kontrol, Grup C torsiyon-detorsiyon(T/D), Grup D T/D + oral 200 mcg/kg misoprostol ve Grup E T/D + spermatik korda 200 mcg/kg misoprostol enjeksiyonu olmak üzere 5 gruba ayrıldı. Biyokimyasal olarak testis dokusunda malondialdehid (MDA), myeloperoksidaz (MPO), glutatyon (GSH) ve total antioksidan seviye (TAS) düzeyleri değerlendirildi. Histopatolojik incelemede, testiküler doku Hematoksilen&Eozin (H&E) boyası ile boyandı ve ışık mikroskobik bulguları incelendi. Spermatogenezisi değerlendirmek için Johnsen skoru ve seminifer tübüllerdeki hasarı değerlendirmek için Cosentino skorlama sistemi kullanıldı. İmmunohistokimyasal analiz için apoptoz proteaz aktive edici faktör-1 (Apaf-1) ve indüklenebilir nitrik oksit sentaz (iNOS) aktivitesi değerlendirildi. Elde edilen veriler Kruskal Wallis ve Mann Whitney-U testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Biyokimyasal değerlendirmede GSH ve TAS seviyeleri T/D grubunda, sham ve kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük saptandı. T/D grubuna misoprosolün oral ve spermatik korda enjeksiyon yöntemiyle uygulanması GSH seviyelerinde anlamlı artış göstermiştir. TAS seviyelerinde de artışa sebep olmuştur. Fakat TAS seviyesindeki artış anlamlı bulunmamıştır. MDA ve MPO değerleri, T/D grubu ve reperfüzyon öncesi oral misoprostol grubu arasında karşılaştırıldığında tedavi grubunda anlamlı düzeyde azalma görülmüştür. Spermatik korda misoprostol uygulanan grup ile T/D grubu karşılaştırıldığında MDA seviyesinde azalma istatiksel anlamlılık göstermesine rağmen MPO seviyesinde azalmada anlamlılık izlenmemiştir. Johnsen skorlarında T/D grubunda, sham ve kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde azalma saptanmıştır. T/D grubuna, misoprosolün oral ve spermatik korda enjeksiyonu ile uygulanması sonrası Johnsen skorlarında anlamlı düzelme gözlenmiştir. Cosentino skorlaması T/D grubunda, sham ve kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde artmıştır. Apaf-1 ve iNOS aktivitesi T/D grubunda, sham ve kontrol grubuna göre belirgin olarak yüksek saptanmıştır. Oral ve spermatik korda enjeksiyon yöntemiyle tedavi alan gruplar da Apaf-1 ve iNOS seviyeleri T/D grubuna göre anlamlı olarak azalmıştır. Sonuç: Misoprostol uygulaması deneysel testis torsiyon modelinde T/D oluşturulan sıçanlarda İ/R hasarına karşı koruyucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Testicular torsion is a urological emergency that can progress to organ loss due to ischemia, requiring prompt diagnosis and treatment. In our study, we aimed to investigate the effect of misoprostol on testicular ischemia-reperfusion (I/R) injury. Material-Methods: 35 Wistar-Albino rats were randomized into five groups: Group A sham, Group B control, Group C torsion-detorsion (T/D), Group D T/D + oral 200 mcg/kg misoprostol, and Group E T/D + intratesticular injection of 200 mcg/kg misoprostol on the spermatic cord. Biochemically, malondialdehyde (MDA), myeloperoxidase (MPO), glutathione (GSH), and total antioxidant status (TAS) levels were assessed in testicular tissue. Histopathological examination involved staining the testicular tissue with Hematoxylin & Eosin (H&E) and analyzing light microscopic findings. For spermatogenesis evaluation, the Johnsen score was used, and the Cosentino scoring system was employed to assess damage in the seminiferous tubules. Immunohistochemical analysis included evaluating the activity of apoptosis protease- activating factor-1 (Apaf-1) and inducible nitric oxide synthase (iNOS). The obtained data were compared using the Kruskal-Wallis and Mann-Whitney U tests. Results: In the biochemical assessment, GSH and TAS levels were significantly lower in the T/D group compared to the sham and control groups. The application of misoprostol to the T/D group through oral and intratesticular injection methods resulted in a significant increase in GSH levels and also led to an increase in TAS levels, although the increase in TAS levels was not statistically significant. MDA and MPO values showed a significant decrease in the treatment group when compared with the T/D group and the pre-reperfusion oral misoprostol group. While a statistically significant decrease in MDA levels was observed when comparing the group receiving misoprostol on the spermatic cord with the T/D group, no significance was observed in the decrease in MPO levels. Johnsen scores revealed a significant decrease in the T/D group compared to the sham and control groups. Following the application of misoprostol through oral and intratesticular injection to the T/D group, a significant improvement in Johnsen scores was observed. Cosentino scoring increased significantly in the T/D group compared to the sham and control groups. Apaf-1 and iNOS activities were significantly higher in the T/D group compared to the sham and control groups. Groups receiving treatment through oral and intratesticular injection methods showed a significant decrease in Apaf-1 and iNOS levels compared to the T/D group. Conclusion: The application of Misoprostol has been found to be protective against I/R damage in rats with T/D created in the experimental testicular torsion model.