Subakut sklerozan panensefalit hastalarında klinik evre ve elektroensefalogram bulgularının karşılaştırılması
Comparison of clinical stage and electroencephalogram findings in subacute sclerosing panencephalit patients
- Tez No: 352714
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SÖNMEZLER, PROF. DR. Tahir Kurtuluş YOLDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Subakut Sklerozan Panensefalit, Elektroansefalografi, Kızamık, Epilepsi, Subacute Sclerosing Panencephalitis, Electroencephalography, Measles Epilepsy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) santral sinir sisteminin defektif kızamık virüsü nedeniyle ile oluşan yaygın demiyelinizasyon ve inflamasyon ile seyreden, ilerleyici ölümcül bir hastalığıdır. Bu çalışmada SSPE tanısı alan hastaların klinik evre, demografik veriler ve Beyin Magnetik Rezonans Görüntüleme (MRG) bulguları ile EEG bulgularının karşılaştırılması amaçlandı. Bu çalışmaya; klinik özellikleri, EEG ve BOS bulguları ile kesin SSPE tanısı almış 50 hasta dahil edildi. Retrospektif olarak, 50 hastanın uyku EEG ile uyanıklık EEG kayıtları, Beyin MRG bulguları ve demografik verileri incelendi. Çalışmaya alınan hastaların yaşları (10-21) arasındaydı. Kızamık geçirme yaşı ortalaması 14,1 aydı ve bu hastaların %84,8'inın 2 yaş ve öncesinde kızamık ile ilk kez karşılaşmış olduğu bulundu. Çalışmamızda erkek/kız oranı 3,1:1 olarak bulundu. EEG kayıtlarının 26'sında (%52) periyodik kompleks, 10' unda (%20) fokal epileptiform aktivite, 11' inde (%22) jeneralize epileptiform aktivite, 3' ünde (%6) fokal ve jeneralize epileptiform aktivite birlikteliği bulgularına rastlandı. Klinik evre ile periyodik komplekslerin görülme sıklığı istatistiksel anlamlı bulunmadı (p=0,431). SSPE'li olgularda periyodik komplekslerin dışında, bazıları hastalığın klinik evresi ile kısmen ilişkili, bazıları ise bu parametrelerden bağımsız gibi görünen çok çeşitli biyoelektrik anomalilerin varlığından söz edilir. EEG'de Periyodik komplekslerin varlığı, SSPE için çok önemli bir tanı kriterini oluşturmasına rağmen, bu komplekslerin bazı EEG'lerde iyi biçimlenmemiş olmaları ya da hiç görülmemeleri veya EEG'de epileptojenik değişikliklerin ön planda olmaları gibi durumlarda, hastalığın tanısı zorlaşabilir. EEG, SSPE tanısında yardımcı bir yöntem olmasına rağmen, bazı durumlarda atipik bulgularla da prezente olabilir.
Özet (Çeviri)
Subacute Sclerosing Panencephalitis (SSPE) is a central nervous system of progressive fatal disease that caused by a defective measles virus and associated with demyelination and inflammation. In this study, we aimed to investigate the relationship between clinical stage, demographic datas, Brain Magnetic Resonance Imaging (MRI) findings and Electroencephalography (EEG) findings in SSPE patients. 50 patients were included in this study with the definitive diagnosis of SSPE by the clinical features, EEG and CSF findings. 50 patients sleep EEG with waking EEG records, Brain MRI findings and demographic datas were analyzed retrospectively. Between 10 and 21ages of the patients were included in the study. The average age of measles was 14.1 months and 84.8% per cent of these patients met measles for the first time in two years and prior to two years. In our study, male / female rate was 3.1:1. EEG recordings of 26 (52%) patients had periodic complex, 10 (20%) patients had focal epileptiform activity, 11 (22%) patients had generalized epileptiform activity and 3 patients (6%) had focal with generalized epileptiform activity. There wasn't statistically significant difference in the incidence of periodic complexes with clinical stage (p = 0.431). Except periodic complexes in SSPE patients, some of them partly associated with the clinical stage of the disease, while others appear to be independent of these parameters is referred to the existence of a wide variety of bio-electrical anomalies. The existence of periodic EEG complexes is very important to create a diagnostic criterion for SSPE, although some of these complexes are amorphous or no EEG abnormality well be regarded or being at the forefront of epileptogenic EEG changes, consequently the diagnosis may be difficult. EEG, an adjunct in the diagnosis of SSPE, although in some cases may present with atypical symptoms also.