Koroner arter hastalarında revaskülarizasyon öncesi ve sonrası serum paraoksonaz ve arilesteraz düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of serum paraoxanase and arylesterase levels before and after revascularization in patients with coronary artery disease
  1. Tez No: 352713
  2. Yazar: SÜMEN SÜMBÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN BİÇER YEŞİLAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: bypass cerrahisi, koroner arter hastalığı, paraoksonaz, arilesteraz, revaskülarizasyon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve amaç: Paraoksonaz (PON); antioksidatif ve anti-aterojenik özellikleri olup, yüksek dansiteli lipoprotein ile ilişkili bir enzimdir. Yapılan birkaç çalışma ile koroner arter hastalığında (KAH) revaskülarizasyon öncesi ve sonrası PON aktivitesi değerlendirilmiştir. Bu çalışmada Koroner arter bypas greftleme (KABG) ile revaskülarize edilen KAH'larında revaskülarizasyon öncesi ve 6 ay sonrası serum PON ve arilesteraz düzeyinin revaskülarizasyon ile değişimini ve normal koroner arterlere (NKA) sahip hastalarla farkının incelenmesi amaçlandı. Materyal ve metot: NKA'ye sahip 30 birey ve KAH saptanan 34 hasta olmak üzere toplam 64 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. PON ve arilesteraz düzeylerinin incelenmesi amacıyla, KABG yapılan hastalardan operasyon sabahı ve operasyon sonrası 6. ayda, NKA saptanan hastalardan da koroner anjiyografi sonrası kan örnekleri alındı. PON ve arilesteraz aktiviteleri spektofotometrik olarak ölçüldü. Bulgular: PON ve arilesteraz aktivitesi; KAH grubunda kontrol grubuna göre daha düşüktü ve cerrahi sonrası bu düzeyler arttı (p>0.05). Cerrahiden 6 ay sonraki değerlerle, kontrol grubu değerleri arasında ise anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Sonuçlar: Antioksidan özelliği bulunan PON ve arilesteraz enzim aktiviteleri, bypass cerrahisi sonrası istatistiksel olarak anlamlı olmayan artış göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Paraoxonase (PON) is a high-density-lipoprotein associated enzyme with antioxidative and anti-atherogenic properties. Few studies have evaluated the PON activity in coronary artery disease (CAD) before and after revascularization therapy. We aimed to examine the serum PON and arylesterase activities in patients with CAD undergoing coronary artery bypass grafting surgery (CABG) in comparison with subjects having normal coronary arteries (NCA), and to assess changes in enzyme activities six months after the surgery. Materials and methods: 30 subjects with NCA and 34 patients with CAD undergoing CABG were enrolled into the study. Blood samples from patients of the study group were obtained before and 6 months after the operation, and from the control group immediately after coronary angiography to measure serum PON and arylesterase activities. Its activities were measured spectrophotometrically. Results: PON and arylesterase activities in the CAD group were lower than the control group and increased after CABG (p>0.05).