Antibakteriyel etkili triclosan emdirilmiş sutür materyallerinin kolon anastomozu üzerine etkileri
The effects of antibacterial effective triclosan impregnated suture materials on colon anastomoses
  1. Tez No: 352738
  2. Yazar: MUSTAFA ATABEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TOPÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Polydioxanone, Polyglactin 910, Triclosan, kolon anastomozu
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Kolorektal cerrahi sonrası görülen semptomatik anastomoz kaçağı majör komplikasyonlardan biridir. Anastomoz iyileşmesini etkileyen faktörlerden bir tanesi de kullanılan sutür materyalleridir. İdeal sutür materyali en az doku reaksiyonu ve inflamatuar cevaba neden olmalıdır. Bu çalışmanın amacı geç emilebilen ve monoflament yapıdaki Polydioxanone (PDS®, Ethicon) ile emilebilen ve multiflament yapıda olan Polyglactin 910 (Vicryl®, Ethicon) sutür materyallerinin kolon anastomozu iyileşmesi üzerine olan etkilerini araştırmak ve bu sutürlerin geleneksel formları ile antibakteriyel etkili triclosan emdirilmiş formlarını (PDS Plus®, Ethicon ve Vicryl Plus®, Ethicon) karşılaştırmaktır. Bu çalışmada 40 adet wistar albino tipi erkek rat kullanıldı. Her biri 10 denekten oluşan 4 eşit gruba ayrıldı: grup I: Vicryl, Grup II: Vicryl Plus®,Grup III: PDS, Grup IV: PDS Plus®. Orta hat insizyonu ile laparatomi yapıldı. Pelvik refleksiyonun 2-4 cm üzerinden sol inen kolon bulunarak 1 cm? lik kolon segmenti rezeke edildi. Gruplarda belirtilen sutür materyalleri (5/0) ile tek tek, tek kat olacak şekilde tekrar anastomoz yapıldı. Her deneğin fasyası ve cilt insizyonu, anastomozu yapılan sutür materyali ile kapatıldı. Denekler post operatif 7. günlerinde sakrifiye edildi. Yara yeri enfeksiyonunun varlığı, karın duvarının bütünlüğünün korunup korunmadığı, batın içi yapışıklık skorlaması, batın içi apse varlığı, anastomozun makroskopik bütünlüğünün korunup korunmadığı değerlendirildi. Biyomekanik olarak anastomoz patlama basınçları (APB) ölçüldü. Biyokimyasal olarak dokuda hidroksiprolin değerleri ve anastomoz hattının histopatolojik değerlendirilmesi için doku örnekleri alındı. Gruplar arasında farklılık olup olmadığının belirlenmesi için Kruskal Wallis testi yapılmış olup, grupların birbirleri ile karşılaştırılmasında Man- Whitney U testi kullanılmıştır. p değerinin 0,05? den küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bu deneysel çalışmanın sonuçlarına göre; en yüksek ABP ve hidroksiprolin düzeyleri PDS Plus grubunda görülürken; en düşük değerler Vicryl grubunda görüldü. Ancak, farklılık istatistiksel olarak anlamlı değildi. En az enflamatuar hücre infiltrasyonu PDS Plus grubunda görülürken; en fazla Vicryl grubunda görüldü. Bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı idi. Yavaş emilebilen ve monoflament PDS sutür materyali kolon anastomoz hattında emilebilen ve multiflament Vicryl sutür materyaline göre daha az doku reaksiyonu ve enflamatuar cevaba neden olmaktadır. Aynı zamanda bu sutürlere antibakteriyel etkinliği olan triclosan emdirilmesi sonuçları daha da iyileştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Symptomatic anastomosis leakage seen following colorectal surgery is one of the major complications. One of the factors affecting the anastomosis healing is the used suture materials. An ideal suture material should cause minimal tissue reaction and inflamatory response. Aim the present study was to investigate the effects of Polydioxanone (PDS®) that is slowly absorbable and in monoflament form and Polyglactin 910 (Vicryl®) that is absorbable and in multiflament form of sutures on colonic anastomosis healing along with the comparison of those sutures with conventional forms of sutures and Antibacterial effective Triclosan impregnated forms (PDS Plus® ve Vicryl Plus®). Fourty Wistar albino male rats were used in the present study. Rats were divided into 4 groups each of which had 10 animals. Group I: Vicryl® Group, Group II: Vicryl Plus® Group, GroupIII: PDS® Group and Group IV: PDS Plus® Group. Laparotomy was done by a midline incision. The left descending colon was found 2-4 cm above the pelvic reflection and 1 cm long colonic segment was resected. Anastomosis was done by the above mentioned suture materials (5/0) individually and by one layer. Each animals? facia and skin incision was closed by suture material that was used for anastomosis. Animals were sacrified on post operative day seven. The presence of wound region infection, whether the abdominal wall integrity was preserved or not, the scoring of inner abdominal adherence, the presence of abscess in the inner abdomen and whether the macroscopical integrity of anastomosis was preserved or not were all evaluated. The anastomosis bursting pressures were determined. Tissue samples were obtained in order to evaluate the histopathology of anastomosis line and to evaluate hydroxyprolin values biochemically. Differences between the groups were done by Kruskal Wallis Test and individual comparisons of groups with each other were also done by Man-Whitney U Test.