Peritonit oluşturulmuş ratlarda, probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotiklerin inflamasyon üzerine etkileri
The effects of probiotics, prebiotics and synbiotics on the inflammation in peritonitic rats
- Tez No: 352737
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ALAGÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Probiyotikler, Prebiyotikler, Sinbiyotikler, İnflamasyon
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Peritonit bir bakteriyel enfeksiyon nedeniyle, peritoneumun inflamatuvar yanıtıdır. Peritonitli hastalarda intestinal mikrofloranın bozulması sonucu patojenik bakterilerin barsaktan, mezenterik lenf nodları ve diğer organlara translokasyonu için çeşitli risk faktörleri mevcuttur. Bu noktadan hareketle intestinal mikrofloranın, probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotiklerle düzenlenmesinin, peritonite bağlı bakteriyel translokasyonu azaltması, böylece inflamasyon oluşumu ve şiddeti üzerine olumlu etki oluşturması beklenmektedir. Çalışmamızın amacı, probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotiklerin, peritonitli ratlarda inflamasyon ve sağkalım üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmamızda, probiyotik(grup 1), prebiyotik (grup2) ve sinbiyotik (grup3) ile beslenen ve kontrol grubu (grup4) olmak üzere, iki ayrı kolda 6'lı, toplam 48 rat dâhil edildi. İlk 4 grup'ta 2 haftalık beslenmenin ardından çekal ligasyon ve delme yöntemiyle (ÇLD) peritonit oluşturuldu ve 48. saat inflamasyon değerlendirilmesi amacıyla serum tümör nekroz faktörü-? (TNF- ?), İnterlökin 1-ß (IL-1ß) ve myeloperoksidaz (MPO) düzeyleri ölçüldü. İkinci 4 grupta ise aynı prosedür uygulanan ratların sağ kalımı değerlendirildi. Bu çalışmanın analizi, bilgisayar ortamında SPSS versiyon 14.0 istatistik programı kullanılarak yapıldı. Veriler aritmetik ortalama (X) ± standart sapma (S) şeklinde ifade edilmiştir. Parametrik test varsayımlarının sağlandığı durumlarda tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmış, gruplar arası karşılaştırmalar ise post hoc TUKEY testi ile gerçekleştirilmiştir. Parametrik test varsayımlarının gerçekleştirilemediği durumlarda ise Kruskal Wallis testi yapılmıştır. p'nin 0.05'ten küçük olması istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Grup 1, grup 2 ve grup 3'de, proinflamatuvar sitokinlerden IL-1ß düzeyleri, grup 4'e göre düşük olarak bulundu, ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi (sırasıyla p1=0,930, p2=0.936, p3=0,938). TNF-? düzeyleri ilk 3 grupta, referans gruba göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşüktü (sırasıyla; p1=0,004, p2=0,006, p3=0,001). Serum MPO aktivitesi de bu gruplarda daha düşüktü ve istatistiksel olarak anlam arz ediyordu (sırasıyla; p1=0,032, p2=0,09, p3=0,013). Sağ kalımların değerlendirildiği grup 1, grup 2, grup 3 ve kontrol gruplarında ise sağkalımlar sırasıyla; 8,75 gün, 8,82 gün, 9,17 gün, 4,25 gün olarak bulundu. Grup 1, 2 ve 3 arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Grup 1, grup 2 ve grup 3 ile grup 4 arasında sağkalım açısından anlamlı farklılık vardı (sırasıyla; p1=0,026, p2=0,015, p3=0,009). Sonuç olarak pro-, pre- ve sinyotiklerin ön tedavi olarak kullanılması, peritonite bağlı inflamasyon ve sağkalım üzerine olumlu etki oluşturur. Bu nedenle peritonit riski olan hastalarda profilakside kullanılmalarını öneriyoruz.
Özet (Çeviri)
Peritonitis is inflammatory response of the peritoneum caused by a bacterial infection. Disruption of the intestinal microflora in patients with peritonitis is a risk factor for translocation of pathogenic bacteria of the intestine, to the mesenteric lymph nodes and other various organs. From this point, its expect to, regulation of intestinal microflora with probiotics, prebiotics and synbiyotics, reduce bacterial translocation due to peritonitis and produce a positive impact on the occurrence and severity of inflammation. The aim of our study is to investigate the impacts of pro-, pre- and synbiotics on inflammation and survival of peritonitic rats. In our study, a total of 48 rats were included which divided into four groups of two seperate arms, rats fed with probiotic (group 1), prebiotic (group 2) ,sinbiyotik (group 3) and control (group 4). Peritonitis was induced by the method of Cecal ligation and Puncture (CLP) after a 2-week diet in the first 4 groups. At the end of the 48 hours in order to evaluate the inflammation serum tumor necrosis factor-? (TNF-?), interleukin 1-ß (IL-1ß) and myeloperoxidase (MPO) were measured. The same procedure is applied to the other 4 groups and their survival evaluated. Analysis of this study was performed by using SPSS version 14.0 statistical software. Data expressed in the form of artihmetic mean ± standard deviation. In the condition of parametric test assumptions are provided, one way analysis of variance (ANOVA) is used, and the comparision between groups realized with the test of post hoc TUKEY. When the parametric test assumptions are not provided Kruskal Wallis test is used. p-value (