Nazolakrimal kanal tıkanıklığı olgularında eksternal dakriyosistorinostomi ve transkanaliküler multidiyod lazer dakriyosistorinostominin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectivity of external dacriocysytorhinostomy with transcanalicular multidiode laser dacriocystorhinostomy in patients diagnosed with nasolacrimal canal obstructio
- Tez No: 352740
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ARICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nazolakrimal kanal tıkanıklığı, Dakriyosistorinostomi, Eksternal dakriyosistorinostomi, Transkanaliküler Multidiyod Lazer dakriyosistorinostomi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Nazolakrimal kanal tıkanıklığı (NLKT), tüm yaş gruplarında çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen, lakrimal drenaj sisteminin önemli bir patolojisidir. NLKT?nin erişkin yaş grubunda temel tedavisi cerrahidir. Cerrahide eksternal DSR, endoskopik DSR ve lazer cerrahisi gibi yöntemler uygulanmaktadır. Bu retrospektif çalışmada eksternal DSR ile bikanaliküler silikon tüp implantasyonlu Transkanaliküler Multidiyod Lazer (ETDL) DSR sonuçlarının karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmaya eksternal DSR uygulanmış 30 hasta ile ETDL DSR uygulanmış 30 hasta alındı. Eksternal DSR uygulanan hastaların 23?ü (%76.7) kadın ve 7?si (%23.3) erkek, yaş ortalaması 47.33±12.44 yıl idi. ETDL DSR grubunun ise 18?i (%60) kadın ve 12?si (%40) erkek ve yaş ortalaması 46.2±19.4 yıl idi. Ayrıca eksternal DSR grubunun 13?ü (% 43.3) sağ; 17 ?si (%56.7) sol, ETDL-DSR grubunun ise 16?sı (%53.3) sağ, 14? ü (%46.7) sol göz idi. İki grup arasında yaş, cinsiyet ve lateralite açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Her iki grubun en az 12 ay takibi sonunda eksternal DSR grubunda başarı oranı %96.7 (30 hastanın 29?u) iken, ETDL-DSR grubunda %90 (30 hastanın 27?si) idi ve iki grubun başarı oranları arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu (p>0.05). Sonuç olarak her iki grup arasında başarı oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmamasına karşın, eksternal DSR, NLKT tedavisinde halen temel cerrahi yöntem olarak güncelliğini korumaktadır. Fakat lazer DSR için ise daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Nasolacrimal Canal Obstruction (NLCO) is an important pathology of lacrimal drainage system which may be seen in all ages with different causes. Treatment of NLCO in adult patients depend on surgery. Surgical options include external dacriocystorhinostomy (DCR), endoscopic DCR and laser surgery. The aim of this retrospective study is to compare the results of external DCR and Transcanalicular Multidiode Laser DCR (ETDL-DCR) with implantation of bicanalicular silicon tube. 30 patients who received the treatment of external DCR and who received the treatment of ETDL-DCR were included in this study. Of the 30 patients who received the treatment of external DCR 23 (%76.7) were female and 7 (%23.3) were male. And the average age was 47.33±12.44. Of the 30 patients who received the treatment of ETDL- DCR 18 (%60.0) were female and 12 (%40.0) were male. And the average age was 46.2±19.4. Of the patients who received external DCR 13 (%43.3) were operated from the right eye, 17 (%56.7) were operated from the left eye. Of the patients who received ETDL- DCR 16 (%53.3) were operated from the right eye, 14 (%46.7) were operated from the left eye. There was no significant statistical difference between the two groups concerning the age, sexuality and laterality (p>0.05). Both of the groups were followed at least 12 months. And success ratio in external DCR was %96.7 and %90 in ETDL-DCR. But there was no significant statistical difference between the two groups in terms of success ratio (p>0.05). In conclusion besides not having any statistical difference between two groups, external DCR still is the most common surgical treatment method in NLCO. But further studies should be done for laser DCR. KeyWords:Nasolacrimal canal obstruction, External dacriocystorhinostomy,Transcanalicular Multidiode Laser dacriocystorhinostomy, Dacriocystorhinostomy