Transkanaliküler lazer dakriyosistorinostomi
Transcanalicular laser dacryocystorhinostomy
- Tez No: 272757
- Danışmanlar: PROF. DR. SUAT HAYRİ UĞURBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Epifora, dakriyosistorinostomi, transkanaliküler lazer dakriyosistorinostomi, Epiphora, dacryocystorhinostomy, transcanalicular laser dacryocystorhinostomy
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Nazolakrimal kanalı tıkalı olup medikal tedaviye cevapsız hastalara transkanaliküler lazer dakriyosistorinostomi operasyonu uygulandı. Cerrahi başarı ve komplikasyonlar açısından yöntemin güvenilirliğinin değerlendirilmesi amaçlandı. Polikliniğimize başvuran arasında epifora şikayeti ile başvuran ve nazolakrimal kanalı tıkalı olup kronik dakriyosistit tanısı konan 20 hastanın 20 gözü çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan hastaların 11'i kadın (% 55,0), 9'u erkek (% 45,0) idi. Olguların yaşları 22- 80 yıl (ortalama 50,3 yıl) idi. Tüm olgulara 0° nazal video endoskop yardımı ile multi-diod lazer (Multi-diodTM S30-OFT) ile transkanaliküler lazer DSR ve silikon tüp implantasyonu uygulandı. En az 12 ay takip edilen vakalar çalışmaya alındı. 5 vakada (% 25) cerrahi başarı sağlanamadı ortalama kapanma zamanı 4,2 ± 1,6 (2-6) ay olarak bulundu. Bu 5 vakaya eksternal DSR uygulandı. Başarı sağlanan 15 vaka (% 75) ortalama 19,1 ±8,5 (12-34 ) ay takip edildi. Ameliyat sonrası 2 (% 10) vakada komplikasyon gelişti. Ameliyatlarda kullanılan enerji ortalama 262,5 ± 30,8 joule, ameliyat süresi ortalama 26,6 ± 5,6 dakika olarak bulundu. Her ne kadar altın standart cerrahi tedavi yöntemi eksternal DSR olsa da kronik dakriosistite bağlı nasolakrimal kanal tıkanıklığı vakalarında , kısa ameliyat zamanı, ameliyat sonrası hızlı iyileşme süresi ve makul sınırlardaki komplikasyon oranları nedeniyle transkanaliküler dakriyosistorinostomi alternatif bir cerrahi yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Patients with nasolacrimal duct obstruction who were unresponsive to medical treament underwent transcanalicular laser dacryocystorhinostomy. Surgery was conducted to evaluate the reliability of the method in terms of success and complications. Patients admitted with complaints of epiphora and nasolacrimal duct obstruction diagnosed as chronic dacryocystitis was enrolled in study. Twenty eyes of 20 patients were included in the study. Eleven female (55,0%) and 9 male patients (45,0%) underwent surgery respectively. Patients were between 28 to 80 years (mean 50,3 years) old. In all cases Transcanalicular lazer dacryocystorhinostomy was performed with multi-diode laser (Multi-diodeTM S30-OFT) with the help of a 0° nasal video endoscope and a silicone tube was implantated by the same surgeon. Cases were included in the study were followed for at least 12 months. Surgery was unsuccesful in 5 cases (25%) and mean obstruction time was 4,2 ± 1,6 ( 2?6 ) months found in these cases. External dacryocystorhinostomy was performed in the unsuccesfull cases. Surgical success achieved in the 15 ( % 75 ) cases and was followed about 19,1 ± 8,5 ( 12?34 ) months. Postoperatively, 2 (10%) patients developed complications. Mean energy used in operations and mean operation time were 262,5 ± 30,8 joule and 26,6 ± 5,6 minutes respectively. However, the gold standart surgical treatment method for nasolacrimal duct obstruction due to chronic dacryocystitis has been external dacryocystorhinostomy, transcanalicular laser dacryocystorhinostomy is an alternative surgical method with short operation time, acceptable postoperative complication rates and rapid recovery time.