Deneysel akut pankreatit modelinde tirofiban hidroklorür'ün Akut pankreatit iyileşmesi üzerine etkisi
Effect of tirofiban hydrochlorur for acute pancreatit recovery in experimental acute pancreatitis model
  1. Tez No: 352801
  2. Yazar: AYDIN KAPLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEÇKİN AKKÜÇÜK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Pankreatit, Tirofiban hidroklorid, Glikoprotein IIb/IIIa İnhibitörü
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada cerulein uygulanması sonucunda oluşan pankreatitin, birtakım biyokimyasal ve histopatolojik parametreler üzerinden değerlendirilmesi ve Glikoprotein IIb/IIIa İnhibitörü olan, Tirofiban hidroklorid(TH) uygulamasının, bu parametrelerde oluşabilecek değişikliklere etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu amaçla sham grubuna 20 µg/kg subkutan serum fizyolojik birer saat arayla 4 kez verildi. Kontrol grubuna 20 µg/kg subkutan cerulein birer saat arayla 4 kez verildi. Tedavi grubuna 20 µg/kg subkutan cerulein birer saat arayla 4 kez verilip, sonrasında 1 cc‟de 0.25 mg trofiban hidroklorür intraperitoneal olarak uygulandı. Her gruptaki sıçanlardan son madde enjeksiyonu sonrası 24. saatte kan ve doku örnekleri alındı. Bulgular: Grupların biyokimyasal değerlendirmesinde; amilaz, lipaz, malondialdehyde değerlerinde verilen tedavi sonrası anlamlı düşüş görüldü (p0.05). Grupların histopatolojik değerlendirilmesinde; grup 2 ve grup 3‟ün kendi arasında karşılaştırılmasında ödem, inflamasyon ve nekroz açısından anlamlı bir sonuca varılamadı (p>0.05). Sonuç: Tirofiban hidroklorür akut pankreatitli ratlarda biyokimyasal parametrelerde iyileşme sağlarken, histopatolojik süreçte anlamlı değişikliğe yol açmamıştır
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION In this study, cerulein induced pancreatitis is evaluated for some biochemical and histopathological parameters and effect of Tirofiban hydrochlorur (Glycoprotein IIb/IIIa inhibitor) on the changes of these parameters. METHODS 20 µg/kg subcutaneous isotonic saline was applied for 4 times 1 hour apart for sham group and 20 µg/kg cerulein for control group. For treatment group subcutaneous 20µg/kg cerulein was applied 4 times 1 hour apart and 0.25mg in 1 cc Tirofiban hydrochlorur was infused intraperitonally for treatment. In each group rats were sacrified 24 hours after the treatment and blood and tissue samples were evaluated. RESULTS Biochemical analyses of groups exhibit that amylase, lipase, malondialdehyde levels show significant decrease after treatment (p0.05). Histophysiologic evaluation shows no significant change between group 2 and 3 for edema, necrosis and inflammation (p>0.05). DISCUSSION Tirofiban hydrochlorur treatment in cerulein induced acute pancreatitis in rats provides recovery for biochemical parameters but not for histopathologic signs. KEYWORDS: Acute pancreatitis, Tirofiban Hydrochlorur, Glycoprotein IIb/IIIa inhibitor