Rotator kılıf yırtıklarının tek sıra mini open anchor tekniği ile tamir sonuçları
  1. Tez No: 352800
  2. Yazar: SERHAT KARAPINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT URUÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Rotator Manşet Yırtığı, Tek Sıra Tamir, Mini-Open Anchor Tekniği, Rotator Cuff Tear, Single Row Repair, Mini-Open Anchor Technic
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç: Rotator manşet yırtığı (RCY) olan hastalarda tek sıra mini-open anchor tekniği ile tamir sonuçlarımız. Yöntem: Haziran 2011-Mart 2013 tarihleri arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde, total RCY lezyonu tanılı 23 hastaya tek sıra mini-open anchor tekniği ile tamir yapıldı. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası durumları UCLA ve Constant skorlamasıyla değerlendirildi. Çalışma verileri değerlendirilirken analiz yöntemleri olarak McNemar Testi ve Wilcoxon Signed Ranks Testi kullanıldı. Bulgular: Total RCY lezyonu tanılı 23 hastanın rotator manşet yırtığı tek sıra mini-open anchor tekniği ile tamir edildi. Hastaların 13?ü (%56) erkek, 10?u (%34) kadındı. RCY yırtığı 15 (%65) sağ, 8 (%35) hastada sol tarafta idi. Hastaların ortalama takip süresi 9,8 ay (6-13) olarak bulundu. Operasyon sırasında en küçük yaş 18, en büyük yaş 68, ortalama yaş ise 52 idi. RCY hastalarının ortalama kilosu 52 kg olup, 10?u (%34) travmaya maruz kalmıştı. Hastaların 17?sinin (%74) RCY lezyonu dominant el tarafındaydı. Şikayet süreleri ortalama 14 ay (3-30) idi. Sonuç:Hastalara UCLA ve CONSTANT skorlamaları yapıldı. UCLA skoru ortalaması preop 11,17 olurken postop 29,91?e yükseldi. Aynı şekilde preop Constant skoru ortalaması 26,83 iken postop 82,04?e yükseldi. Günlük yaşam aktivitesi preop ortalaması 9,82 iken postop hastalarda 19,73?e yükseldi. Elde edilen sonuçlar literatür değerleriyle uyumlu bulunmuş olup Rotator manşet yırtıklarında mini-açık yöntemle tek sıra sütür ankor onarımının etkili ve güvenilir olduğu, düşük komplikasyon oranları ve başarılı fonksiyonel sonuçları açısından tercih edilebilir tekniklerdir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The objective of this study is the results of single row repair of rotator cuff tear with mini-open surgically technic. Methods: 23 patients, who have total rotator cuff tear repaired with mini-open single row technic in Orthopedics and Traumatology clinic of Mustafa Kemal University, were studied between June 2011 ? March 2013. The surgical period of the patients, functional status were evaluated with preoperative and postoperative UCLA and Constant scoring. Datas of study analized with McNemar and Wilcoxon Signed Ranks tests. Results: 23 patients, who have total rotator cuff tear repaired with mini-open single row technic. The 13(%56) of patients is male and 10(%34) of female. Total rotator cuff tear of the patients 15(%65) is right, 8(%35) is left side. 17(%74) of rotator cuff tear is at the dominant side. The average follow-up time of the group is 9.8 (6-13) months. Age of the patients is 18 to 68 and the average is 52. Patients average weight is 52 kg and 10(%34) of had trauma. Conclusion: All the patients in the study evaluated with UCLA and Constant scoring. Preoperation the average of UCLA is 11.17 and increased to 29.91 at postoperation. Similar to UCLA, preoperation Constant score is 26.83 and postoperation increased to 82,04. Daily activity increased 9.82 to 19.73. The results of datas showing that rotator cuff tears repaired with mini-open single row tecniques was found successful in clinical and functional results.