Diyabetik hastalarda serumda VEGF a, endotelin-1 ve nitrik oksit düzeylerinin karşılaştırılması
Serum VEGF, endothelin-1 and nitric oxide levels comparison in diabetic patients
  1. Tez No: 352808
  2. Yazar: HİLAL KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESRA AYHAN TUZCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, ET-1, VEGF, Diabetic retinopathy, ET-1, VEGF
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Giriş ve Amaç: DM mikrovasküler ve makrovasküler yapıları etkileyen komplikasyonlara sahip yaygın görülen bir hastalıktır. Retina dokusunu etkileyerek diyabetik retinopati oluşumuna neden olur. Biz bu çalışmada DM?lu hastalarda retinopati oluşum ve progresyonunda rol oynadığı düşünülen NO, VEGF-A, ET-1 seviyelerini değerlendirdik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 52 diyabetik retinopatisi olmayan DM hastası (grup 1), 52 nonproliferatif diabetik retinopatisi olan DM hastası (grup 2) ve 56 proliferatif diabetik retinopatisi olan DM hastası (grup 3) alındı. Tüm hastaların serum NO, ET-1 ve VEGF-A seviyelerine bakıldı. Bulgular: Hastaların 74?ü kadın ve 86?sı erkek idi. Hastaların ortalama yaşları 57,25 idi. VEGF-A değerlerinde, Grup 1?de, grup 2?ye göre, Grup 2?de grup 3?e göre anlamlı düşük değerler bulunmuştur. Serum Endotelin düzeyleri gruplar arasında kıyaslandığında grup 1?de; grup 2 ve grup 3?e göre anlamlı düşük değerler elde edilmiştir. Serum NO düzeyleri değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmedi. Sonuç: Diabetes mellitus hastalarında retinopatisi olmayan hasta grubunda, retinopatisi olan hasta gruplarına gore anlamlı düşük VEGF, ET-1 düzeylerinin saptanması, DM?li hastalarda bu parametrelerin artışının retinopatiye meyil olduğunu düşündürmektedir. Ancak ET-1 düzeyi ile diabetik retinopatinin ciddiyeti arasındaki ilişki açık bir şekilde ortaya konulamamıştır. DR oluşumu ve ilerleyişinde serum VEGF, NO ve ET-1 düzeyi arasındaki ilişkinin daha açık bir şekilde ortaya konulabilmesi için daha fazla hasta üzerinde çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: With macrovascular and microvascular complications of DM is a common disorder affecting structures. Affecting the retinal tissue of diabetic retinopathy is caused by the formation. In this study we evaluated NO, VEGF, ET-1 levels which are thought to play a role the formation and progression of retinopathy in diabetic patients. Material and method: We included the study of 52 DM patients who have not retinopathy (group 1), 52 non-proliferative diabetic retinopathy patients (group 2) and 56 proliferative diabetic retinopathy patients (group 3). All patients, serum NO, ET-1 and VEGF levels were measured. Results: 74 female and 86 were male. The mean age of the patients was 57.25. VEGF-A levels, values of Group 1 were significantly lower than Group 2 and values of Group 2 were significantly lower than Group 3 values. Serum endothelin levels compared between in these groups. Significantly lower values were detected in group 1 than group 2 and group 3. There was no significant difference between groups in serum levels of NO. Conclusion: In group 1 were significantly lower than in groups 2 and 3 to VEGF, endothelin levels, determining the increase in these parameters in diabetic patients with retinopathy suggests that the propensity. However, the level of ET-1 failed to reveal a clear relationship between the severity of diabetic retinopathy. The further studies are recommended more patients in order to specify more clearly the relationship between serum VEGF, NO and ET-1 levels and the formation and progression of DR.