Diyabetik retinopatili hastalarda miR-181a, miR-20a, miR-31, miR-18a ve miR-29c-3p ekspresyon düzeyleri ve hastalık şiddeti ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of miR-181a, miR-20a, miR-31, miR-18a and miR-29c-3p Expression Levels and Relationship Between Disease Aktivity in Patients with Diabetic Retinopathy
  1. Tez No: 596659
  2. Yazar: BORA TORUS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik Retinopati, VEGF, MicroRNA, Diabetic Retinopathy, VEGF, MicroRNA
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Vasküler endoteliyal growht faktör (VEGF) ile ilişkisi bilinen 5 aday miRNA (miR-29c-3p, miR-18a, miR-31, miR-181 ve miR-20a)'ın DR patogenezinde rolü ve hastalık aktivitesi ile ilişkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-80 yaş arası 31 DRP'si olmayan Tip 2 diyabetes mellitus (T2DM)'lu hasta (NDRP Grup), 25 proliferatif DRP (PDRP)'si olan T2DM'li hasta (PDRP grup), 43 nonproliferatif DRP (NPDRP)'si olan T2DM'li hasta (NPDRP grup) ve 30 sağlıklı kontrol (SK grup) dahil edildi. Hastalar ve sağlıklı gönüllüler metabolik açıdan değerlendirildi. Serum VEGF düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Beş aday miRNA 'ın plazma ekspresyon düzeyleri qRT-PCR ile ölçüldü. Bulgular: NDRP ve DRP gruplarında VEGF düzeyleri SK grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (sırasıyla; p=0.021 ve p=0.033). DM ve DRP grupları arasında VEGF düzeyleri açısından anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). DM ve DRP gruplarında SK gruba göre miR-20a, miR-31 ve miR-29c-3p ekspresyonu anlamlı olarak downregüle saptandı (herbiri için, p0.05). MiR-29c-3p'nin tanısal gücü açısından eğri altındaki alan (AUC) 0.651 (p= 0.016) idi ve 0.22 kat değişim için duyarlılık ve özgüllük sırasıyla % 63 ve% 65 idi. Lojistik regresyon analizi ile miR-29c-3p ve miR-18a ekspresyonundaki değişikliklerin DRP gelişim riski artıran bağımsız risk faktörleri olduğu tespit edildi. Sonuçlar: T2DM'de plazma miR-29c-3p ve miR-18a ekspresyonlarındaki değişimler DRP gelişimi ile ilişkilidir. Bu miRNA'lar aynı zamanda DRP'nin erken tanısı için potansiyel yeni bir biomarker olarak da düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the role of five candidate miRNAs (miR-29c-3p, miR-18a, miR-31, miR-181 and miR-20a) that are associated with alterations in the levels of vascular endothelial growth factor (VEGF) in DRP pathogenesis and its relationship with disease activity in type 2 DM (T2DM) patients. Material and Method: The study included 31 T2DM patients without DRP (NDRP Group), 25 T2DM patients with proliferative DRP (PDRP), 43 T2DM patients with non-proliferative DRP (NPDRP group) and 30 healthy controls (HC group). All patients and healthy volunteers were evaluated metabolically. Serum VEGF levels were measured by ELISA. Plasma levels of five candidate miRNAs was measured by qRT-PCR. Results: VEGF levels were significantly higher in the NDRP and DRP groups compared to HC group (p=0.021 and p=0.033, respectively). There was no significant difference between DM and DRP groups in terms of VEGF levels (p>0.05). The plasma levels of miR-20a, miR-31 and miR-29c-3p were significantly reduced in the DM and DRP groups compared to the HC group (p0.05). The diagnostic accuracy of miR-29c-3p, measured by area under the curve (AUC), was 0.651 (p=0.016), and the sensitivity and specificity for 0.22-fold change were 63% and 65%, respectively. Logistic regression analysis revealed that changes in plasma miR-29c-3p and miR-18a levels were independent risk factors for the development of DRP. Conclusions: Changes in plasma miR-29c-3p and miR-18a levels in T2DM are associated with DRP development. These miRNAs may be considered as potential new biomarkers for the early diagnosis of DRP.