Klinik örneklerden izole edilen enterokok türlerinde vankomisin ve yüksek düzey aminoglikozid direncinin fenotipik ve genotipik yöntemlerle araştırılması
The investigation of vancomycin and high-level aminoglycoside resistance (HLAR) using phenotypic and genotypic methods in enterococcus species isolated from clinical samples
  1. Tez No: 352811
  2. Yazar: ŞEYDA ÖZARSLAN KURTGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Enterococcus spp, beta laktamaz, vankomisin, yüksek düzey aminoglikozid direnci, Enterococcus spp, beta lactamase, vancomycin, high-level aminoglycoside resistance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giriş ve Amaç: Enterokokların birçok antibiyotiğe direnç geliştirebilmeleri infeksiyonlarının tedavisinde önemli bir sorun oluşturmaktadır. Bu çalışmada klinik örneklerden izole edilen enterokok türlerinde vankomisin ve yüksek düzey aminoglikozid direncinin (YDAD) fenotipik ve genotipik yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya 100 Enterococcus spp. kökeni dahil edildi. Kökenlerin antimikrobiyal duyarlılıkları otomatize sistemle, beta laktamaz üretimi nitrosefin diskleriyle, vankomisin direnci E-test, YDAD disk difüzyon yöntemiyle araştırıldı. Vankomisin ve yüksek düzey gentamisin direnç (YDGD) genlerinin saptanması için polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızdaki kökenlerin %58'inin E. faecalis, %38'inin E. faecium, %3'ünün E. avium, %1'inin E. gallinorum olduğu saptandı. Kökenlerin en duyarlı olduğu antibiyotiklerin sırasıyla teikoplanin(%94), linezolid(%91), vankomisin(%90), ampisilin(%70), penisilin(%70) olduğu ve kökenlerin beta laktamaz üretmediği tespit edildi. Otomatize sistem ile kökenlerin on tanesinde, Etest yöntemi ile sadece beş kökende vankomisin direnci tespit edildi. PZR yöntemiyle Van A geni içeren 5 (%5) köken tespit edilmiş olup bunların hepsinin E. faecium olduğu belirlendi. Çalışmamızda YDGD oranı %40, yüksek düzey streptomisin direnç oranı %63 olarak tespit edilmiş olup araştırılan YDGD genlerinden aac(6')-1e-aph(2'')-1a geni kökenlerin %58'inde saptandı. Sonuç: Çoğunluğunu E. faecalis ve E. faecium kökenlerinin oluşturduğu bu çalışmada E faecium kökenleri antibiyotiklere diğer türlere göre daha dirençli bulunmuştur. Kökenlerin hiçbirisinde beta laktamaz saptanmamıştır. Vankomisin direnci otomatize sistem ile E-test yöntemine göre daha fazla kökende bulunmuştur. Bu nedenle vankomisin direnci saptanan kökenlerin E-test yöntemiyle doğrulanması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Kökenlerdeki VanA gen oranı diğer çalışmalarla uyumludur. YDAD oranı yaklaşık olarak kökenlerin yarısında bulunmuştur. Araştırılan YDGD genlerinden ülkemizde ve diğer ülkelerde de en fazla saptanan gen olan aac(6')-1e-aph(2'')-1a geni %58 oranında tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The ability of developing resistance to many antibiotics in Enterococci constitutes a major problem in the treatment of infections. In this study, it was aimed to investigate the vancomycin and high-level aminoglycoside resistance (HLAR) in Enterococcus species which were isolated from clinical samples using phenotypic and genotypic methods. Methods: A hundred Enterococcus spp. strains were included in the study. Antimicrobial susceptibilities of strains were investigated by automated system, betalactamase production was investigated by nitrocefin disk, vancomycin resistance was investigated by E-test, HLAR was investigated by disk diffusion method. Polymerase Chain Reaction (PCR) method was used for detection of vancomycin and high-level gentamicin resistance (HLGR) genes. Results: In our study, 58% of strains were E.faecalis, 38% of strains were E.faecium, 3% of strains were E.avium, 1% of strains were E.gallinorum. It was detected that teicoplanin (%94), linezolid (%91), vancomycin (%90), ampicillin (%70), penicilin (%70) are the most susceptible antibiotics respectively and strains were detected not to produce beta lactamase. Vancomycin resistance was detected in ten isolates by automated system and in only five isolates by E-test. Five isolates carrying Van A gene were determined using PCR and all of these strains were E.faecium. In our study, the ratio of HLGR and high-level streptomycin resistance was found 40% and 63% respectively. Aac (6 ')-1e-aph (2'')-1a gene was detected in %58 of strains. Conclusion: The majority of the isolates were E.faecalis and E.faecium in this study. E.faecium strains were found more resistant to the antibiotics than the other species. Beta lactamase was detected in none of strains. The automated system detected vancomycin resistance in more strains than E-test method. Therefore it's concluded that strains which was detected to be resistant to vancomycin should be confirmed by E-test method. The ratio of VanA gene in strains is consistent with other studies. The HLAR ratio was found in about half of strains. The ratio of aac(6')-1e-aph(2'')-1a gene which is the most reported gene in our country and other contries and one of the HLGR genes investigated in our study was detected 58%.