Examining coronary calcium score in patients with exaggerated hypertension and looking into proneness to coronary artery disease
Egzajere hipertansiyonlu hastalarda koroner kalsiyum skoruna bakıp koroner arter hastalığına yatkınlığına bakılması
- Tez No: 352810
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: EgzajereHT, KAH, Kalsiyum Sk, Exaggerated HT, CAD, Calsiyum Score
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
GiriĢ ve Amaç: Ateroskleroz zemininde gelişen KAH gelişmiş ülkelerde ve gittikçe tüm dünyada önde gelen mortalite nedenidir.. KAH erken teşhis ve tedavisi ile ilgili invaziv, noninvaziv tanı metodları kullanılmaktadır. Noninvaziv tanı metodlarının kısıtlılıkları yeni tanı araçlarının kullanımını gündeme getirmiştir.Çalışmamızda egzajere HT lu hastalarda koroner kalsiyum skoru bakıldı ve bunların çıkan sonuçlara göre KAH a yatkınlığına bakıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza istrahatte HT olmayan ama efor esnasında sistolik TA erkeklerde 210 mmHg kadınlarda 190 mmHg ve üzerinde olanlar alındı.Bu hasta grubu egzajere HT olarak tanımlanıyor ve kliniğimizde efor testi esnasında belirlendi.Bu tanıma uyan 30 hasta alındı ve 30 kişilik bir kontrol grubu ile kıyaslandı. Bulgular: Hastaların 25' i kadın ve 35' i erkek idi. Egzajere HT grubundaki hastalarda koroner kalsiyum skorun yükseldiği gözlendi.Bu hastalarda kalsiyum skoru oranları şu şekilde izlendi:%30 unda skor 1 idi,43,3 ünde skor 2 idi,%13ün de skor 3 olarak bulundu.Kontrol Grubunda ise hastaların %80i skor 0 olarak bulunurken %20 sinde skor 1 olarak bulundu. Sonuç:.EgzajereHT olan hastaların kontrolgrubu ile kıyaslandığında koroner kalsiyum skorun anlamlı derecede yüksek olduğunu ortaya koyduk.Daha önce yapılan çalışmalarda koroner kalsiyum skoru yükseldikçe KAH görülme sıklığı ve ciddiyeti arttığı kanıtlanmıştı.Bizim çalışma sonuçlarına göre egzajere HT olan hastalarda KAH görülme riski belirgin şekilde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Atherosclerosis is increasingly developing on the basis of CAD in developed countries and the leading cause of mortality all over the world . Early diagnosis and treatment of CAD invasive, non-invasive diagnostic methods used. Limitations of non-invasive diagnostic methods has brought the use of new diagnostic tools. In our study, coronary artery calcium score in patients with HT exaggerated views, and a predisposition to CAD according to the results of these views. Methods and materials: İn our study we take patiens without HT,and as systolic pressure in men over 210mmHg,in women over 190mmHg during exercise. This group of patients defined as exaggerated HT and were determined in our clinic during the exercise test. 30 patients were included in this definition fits and compared with a control group of 30 people. Findings: 25 of patients were femail, 35 were mail. Coronary artery calcium score were increased in patients with exaggerated HT.Thr calsiyum score rates as viewed: Score 1 were found in 30%,score 2 in %43,3, a score of 3 was found to be in %13.İn the control group we found in 80% of score 0 and score 1 was found to be in 20%. Results: Exaggerated HT patients compared with the control group have demonstrated that the coronary artery calcium score was significantly higher. In previous studies, the incidence and severity of CAD increased in patients with higher calsiyum score. According to the results of our study the risk of CAD significantly increasing in patients with exaggerated HT.