CK-MB ölçümünde kullanılan immünoinhibisyon yöntem ile immünoassay yöntemin karşılaştırılması ve antikoagülanlı tüplerin CK-MB değerleri üzerine etkisi
Comparison of the immunoinhibition and immunoassay methods used for measuring of the CK-MB and the effect of anticoagulant tubes on the CK-MB values
  1. Tez No: 352812
  2. Yazar: AHMET BURAK GÜRPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER YÖNDEN, DOÇ. DR. Oktay Hasan ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: CK-MB, İmmünoinhibisyon, Kemilüminesans İmmünoassay, CK-MB, Immunoinhibition, Chemiluminescence Immunoassay
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Akut Miyokard İnfarktüsü tanısında laboratuvar belirteçlerinden birisi olan CK-MB parametresinin ölçümü için kullanılan immünoinhibisyon (CK-MB aktivite) yöntemi ile immünoassay (CK-MB kütle) yönteminin analitik performansları ve tanısal yeterlilikleri değerlendirildi. Ölçüm yöntemlerinin güvenilirliliği değerlendirilerek, ekonomik açıdan uygun olan yöntemin referans yöntem ile kıyaslanması amaçlandı. Ayrıca biyokimya tüpü ve antikoagülanlı tüpler kullanılarak, serum ve plazma örneklerinde CK-MB sonuçları arasında fark olup olmadığı incelendi. Yöntem: İmmünoinhibisyon yöntemiyle çalışan Architect c 8000 cihazı ve Kemilüminesans İmmünoassay yöntemiyle çalışan Architect I 1000 SR cihazlarının analitik performansların belirlenmesi için geri kazanım, interferans, yöntem karşılaştırma ve tekrarlanabilirlik çalışmaları yapıldı. Cihazlara ait tanısal yeterliliğin değerlendirilmesi için ROC analizi yapıldı. Ayrıca biyokimya tüpü ve antikoagülanlı tüpler kullanılarak, serum ve plazma örnekleri karşılaştırıldı. Bulgular: Architect I 1000 SR cihazına ait deney-içi ve deneyler-arası tekrarlanabilirlik sonuçları, CK-MB kütle ölçümü için arzu edilen %belirsizlik (%9.2) değerinden daha küçük bulundu. Architect c 8000 cihazına ait deney-içi ve deneyler-arası tekrarlanabilirlik sonuçları, CK-MB aktivite ölçümü için normal düzeyde arzu edilen %belirsizlik (%9.9) değerinden daha yüksek ancak patolojik düzeyde daha düşük bulundu. Architect I 1000 SR cihazında ortalama %92.5 geri kazanım, Architect c 8000 cihazında ortalama %92.9 geri kazanım tespit edildi. Yöntem karşılaştırma deneyinde, iki cihaz arasında korelasyon katsayısı (r) 0.976 olarak bulundu. ROC analizinde, 6-8 saat aralığında kan alınan sonuçlarına göre her iki cihazın duyarlılık ve özgüllüklerinin yeterli olduğu tespit edildi. Sonuç: CK-MB ölçümüne ait iki farklı yöntemin analitik performansları ve tanısal yeterlilikleri değerlendirildiğinde, iki cihazın sonuçları birbiri ile uyumlu bulundu.
Özet (Çeviri)
Backgraund and Aim: In this study, the analytical performance and diagnostic qualification of immunoassay (CK-MB mass) method and immunoinhibition (CK-MB activity) method which are used for measurement of CK-MB parameter in the diagnosis of acute myocardial infarction were evaluated. The economically viable method was compared with the referance method by evaluating the reliability of measurement methods. Also serum and plasma samples were examined if there is difference between the results of CK-MB by using anticoagulated tubes and biochemistry tubes. Methods: Recovery, interference, method comparison and precision experiments were carried out for the determination of analytical performance for Architect c 8000 device which uses immunoinhibition method and Architect I 1000 SR device which uses Chemiluminescence Immunoassay method. ROC analysis was performed to evaluate the diagnostic qualification of the devices. Also serum and plasma samples were compared using biochemistry tubes and anticoagulated tubes. Results: Within-run and between-run precision results of Architect I 1000 SR device were found lower than the desirable % imprecision values (% 9.2) for the measurement of CK-MB mass. Within-run and between-run precision results of Architect c 8000 device were found higher than the desirable % imprecision values (% 9.9) for the measurement of CK-MB activity for normal levels of serum, but lower than the desirable % imprecision values (% 9.9) for pathologic levels of serum. Recovery was detected on average of 92.5% in Architect I 1000 SR, while that was on average of 92.9 % in Architect c 8000 device. In the method comparison study, correlation coefficient(r) between these two devices was found to be 0.976. According to the results of blood taken from the range of 6-8 hours, the sensitivity and specificity of the two devices were found to be adequate on ROC analysis. Conclusion: When the analytical performance and diagnostic qualification of two different methods of CK-MB measurement were evaluated, the results of two devices were compatible with each other.