Polikistik over sendromlu hastalarda HS-CRP ve visseral adipozite indeksinin klinik ve laboratuvar bulgularla değerlendirilmesi
Evaluation of the HP-CRP and visceral adiposity index in patients with polycystic ovary syndrome with clinical and laboratory findings
- Tez No: 352821
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. KENAN DOLAPÇIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PKOS, hs-CRP, Visseral Adipozite İndeksi (VAI), kardiyovasküler, belirleyici, PCOS, hs-CRP, Visceral Adiposity Index (VAI), cardiovascular, significant
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmamızda üreme çağındaki kadınların en sık reprodüktif endokrinopatisi olan Polikistik Over Sendromlu hastalarda kardiyovasküler risk belirleyicisi olarak hs-CRP ve visseral adipozite indeksininklinik ve laboratuvar bulgularla değerlendirilmesini amaçladık.Materyal ve Yöntem: Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğimize başvurup PKOS tanısı konan 75 hasta ile 75 kontrol grubu kadın dahil edilmiştir.Rutin anamnez, fizik muayene ve ultrasonografinin ardından PKOS açısından biyokimyasal ve hormonal parametrelerle birlikte hs-CRP ve VAI değerlendirildi.Bulgular: PKOS grubu ve kontrol grubunda hs-CRP ve VAI değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p > 0,05). PKOS hastaları obez ve non-obez olarak gruplara ayrıldığında obez grupta hs-CRP ve VAI değerlerinin non-obez gruba göre anlamlı derecede yüksek oladuğu saptandı(p < 0,001). Kontrol grubu obez ve non-obez gruplara ayrılıp değerlendirildiğinde ise; hs-CRP açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken (p > 0,05) , obez grupta VAI değerlerinin olarak anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı (p < 0,05). Sonuç: hs-CRP ve VAI, PKOS hastalarındaki metabolik komponentlerin ve kardiyovasküler hastalıkları öngörücü risklerin belirleyicisi olması açısından anlamlı parametreler olmakla birlikte hs-CRP daha spesifik ve iyi bir belirleyici özellik sergilemektedir. Özellikle genç PKOS'lu hastalarda bu riskleri belirlemek amacıyla uzun dönem çalışmalara gereksinim duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
aEvaluation of the hs-CRP and visceral adiposity index in patients with polycystic ovary syndrome with clinical and laboratory findingsBackground and Aim: In this study of us, we aimed to evaluate hs-CRP andvisceral adiposity index as a marker of cardiovascular risk with clinical and laboratory findings in patients with polycstic ovary sydrome which is the most common endocrinopathy of reproductive age women.Methods: 75 patients diagnosed with PCOS whom admitted to our Obstetrics and Gynecology Policlinic and 75 control group women included. hs-CRP and VAI were evaluated with biochemical and hormonal parameters of PCOS after routinely history,physical examination and ultrasonography.Results: There was no significant difference between PCOS grup and control group in terms of the values of hs-CRP and VAI (p > 0,05). The values of hs-CRP and VAI were found significantly higher in obese group when PCOS patients were divided into obese and non-obese groups (p < 0,001). There was no significant difference in terms of the value of hs-CRP between groups when control patiens divided into obese and non-obese groups (p > 0,05), however VAI values were found significantly higher in obese group (p < 0,05).Conclusion: hs-CRP and VAI are the significant parameters in patients with PCOS in terms of the predictive marker of metabolic components and cardiovascular diseases although hs-CRP exhibits more specific and significant feature. Especially in young PCOS patients, long-term studies are needed to determine these risks.