Klinik örneklerden izole edilen pseudomonas aeruginosa kökenlerinde genişlemiş spektrumlu, metallo ve ampc tipi beta laktamaz varlığının araştırılması, ampc tipi beta laktamaz üretiminin genotipik olarak saptanması
Determination of the presence of extended spectrum, metallo, ampc beta lactamase enzymes and genotypic detection of ampc type beta lactamase in pseudomonas aeruginosa strains isolated from clinical samples
- Tez No: 352820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURÇİN ÖZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, direnç, genişlemiş spektrumlu beta laktamaz, metallo beta laktamaz, AmpC beta laktamaz, AmpC geni, Pseudomonas aeruginosa, resistance, extended spectrum beta lactamase, metallo beta lactamase, AmpC beta lactamase, AmpC gene
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Klinik örneklerden izole edilen Pseudomonas aeruginosa kökenlerinde genişlemiş spektrumlu, metallo ve AmpC tipi beta laktamaz varlığının araştırılması, AmpC tipi beta laktamaz üretiminin genotipik olarak saptanmasıGiriş ve Amaç: Antimikrobiyal ilaçlara karşı zamanla gelişen direnç infeksiyon hastalıklarının tedavisini güçleştirmekte ve önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada klinik örneklerden izole edilen Pseudomonas aeruginosa kökenlerinde GSBL, MBL ve AmpC tipi beta laktamaz varlığının araştırılması, AmpC geninin PZR yöntemiyle saptanması amaçlandı.Materyal ve Yöntem: Çalışmaya 100 P.aeruginosa kökeni dahil edildi. Tüm kökenlerin antimikrobiyal duyarlılıkları Vitek 2 otomatize sistemi ile belirlendi. P.aeruginosa kökenlerinde GSBL varlığı kombine disk doğrulama testi ile MBL varlığı E-test yöntemi ile AmpC tipi beta laktamaz varlığı disk indüksiyon testi ile araştırıldı. AmpC tipi beta laktamaz üretiminin genotipik olarak saptanması için PZR yöntemi kullanıldı.Bulgular: En çok örneğin geldiği klinik %30 ile Yoğun Bakım Üniteleri olarak tespit edildi. Çalışılan kökenlerin en duyarlı olduğu antibiyotiklerin imipenem amikasin, meropenem olduğu saptandı. Piperasilin/tazobaktam, sefepim, levofloksasin, seftazidim ise en dirençli oldukları antibiyotiklerdi. Kökenlerin sadece birinde (%1)'inde MBL pozitif olarak bulundu. Kökenlerin %4'ü GSBL pozitif olarak belirlendi. Disk indüksiyon testi ile örneklerin %73'ünde AmpC tipi beta laktamaz pozitif olarak bulundu. Bunların %8'i konstitütif (indüklenemeyen-stabil dereprese mutant) AmpC tipi beta laktamaz pozitif örneklerdi. Çalışılan örneklerin %96'sında PZR yöntemiyle AmpC geni tespit edildi.Sonuç: Bu çalışmada bulunan GSBL ve MBL oranları yapılan diğer çalışmalara göre daha düşük bulunurken AmpC beta laktamaz oranı yüksek bulunmuştur. Bazı kökenlerde (%23) AmpC geni saptanmasına rağmen disk indüksiyon testi ile AmpC beta laktamaz üretmediği saptanmıştır.Beta laktamazların ve bu beta laktamazları kodlayan genleri taşıyan kökenlerin saptanması infeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılacak antibiyotiklerin seçiminde, tedavinin takibinde, infeksiyon hastalıklarının önlenmesinde ve infeksiyon kontrol programlarının geliştirilmesinde yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Determination of the presence of extended spectrum, metallo, AmpC beta lactamase enzymes and genotypic detection of AmpC type beta lactamase in Pseudomonas aeruginosa strains isolated from clinical samplesBackground and Aim: Antimicrobial resistance developed over time, complicates the treatment of infectious diseases and this condition emerges as the problem. In this study in Pseudomonas aeruginosa strains which were isolated from clinical samples, the production of ESBL, MBL and AmpC beta lactamase enzymes were aimed to be investigated. And also AmpC gene was aimed to be detected by PCR method.Methods: A hundred P.aeruginosa strains were included in the study. Antimicrobial susceptibilities of all the strains were determined by Vitek 2 automated system. The presence of ESBL was investigated by combined disk confirmation test, the presence of MBL was investigated by E-test method and the presence of AmpC beta lactamase was investigated by disk induction test. In order to detect the production of AmpC type beta lactamase genotypically, the PCR method was used.Results: The clinic from which the most frequently samples (30%) were sent was determined as intensive care units. The strains were mostly susceptible to amikacin, meropenem. The highest resistance rates were found against to piperacillin/tazobactam, cefepime, levofloxacin, ceftazidime. Only one strain was found to be MBL positive. 4% of strains were found to be ESBL positive. AmpC type beta lactamase production was positive in 73% of the strains via disk induction test. Eight percent of them were constitutive (uninductible-stable dereprese mutant) AmpC type beta lactamase positive. AmpC gene was detected in 96% of the studied strains by PCR method.Conclusion: While ESBL and MBL rates in this study were significantly lower than the rates found in other studies, the rate of AmpC beta lactamase was higher. Although AmpC gene was detected in some strains (23%), they were found not to produce AmpC beta lactamase by disk induction test.Detection of beta lactamases and the strains carrying beta lactamases encoding genes will be guide for selection of antibiotics used in the treatment of infectious diseases, following the treatment of infectious diseases and the development of prevention and infection control programs.