Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi kan merkezine başvuran donörlerde batı nil virüsü seroprevelansının araştırılması
Investigation of west nile virus seroprevalence in blood donors who were admitted to Mustafa Kemal University Medical Faculty blood center
- Tez No: 352831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜSÜF ÖNLEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Batı Nil Virüsü, kan donörü, seroprevalans, ELISA, PZR, West Nile virus, blood donor, seroprevalence, ELISA, PCR
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: İlk kez 1937?de ateşli bir hastadan izole edilen Batı Nil virüsü (BNV), Flaviviridae familyasının Flavivirüs cinsinde yer alan, yaklaşık 50 nm çapında, zarflı, tek zincirli pozitif polariteli RNA genomu içeren bir arbovirüstür. 1999 yılına kadar coğrafi dağılımı Afrika ülkeleri, Ortadoğu, Hindistan, batı ve orta Avrupa ile sınırlı iken virüs bu yılda, ABD?de ilk kez saptanmış ve geçen zaman içinde tüm kıtaya hızla yayılarak önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. BNV?nun yaşam döngüsü başlıca kuşlar ve sivrisinekler arasında gerçekleşmekte olup insan, at gibi omurgalılar bu döngüde rastlantısal konaktır. İnsana başlıca Culex cinsi sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşan BNV enfeksiyonlarının önemli bir kısmı asemptomatik serokonversiyonla sonuçlanmaktadır. Olguların %1'den az kısmında MSS bulguları ve nöroinvazif hastalık gelişmektedir. Yeni alanlarda BNV salgınlarının artışı, hastalığın seyrinde menenjit/ensefalit gibi ciddi vakaların öne çıkmasıyla virüs yeniden önem kazanmış ve virülansı artmıştır. 1964 yılından, bu yana çeşitli araştırmalarla ülkemizde BNV enfeksiyonu varlığı gösterilmiştir. Çalışmamızda, sağlıklı bir popülasyonda BNV seroprevalansının saptanması ve kan donörlerinde virüs aktivitesini tespit ederek ulusal verilere katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Ocak-Nisan 2013 tarihleri arasında Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Kan Merkezi?ne başvuran 200 kan donörüne ait serum örneği çalışmaya dahil edilmiştir. Serum örneklerinde BNV IgG ve BNV IgM antikor varlığı ELISA yöntemi ile araştırılmış ve pozitif bulunan örneklere PCR yöntemi uygulanmıştır Bulgular: Çalışmada; 19 (%9.5) donöre ait serum örneğinde BNV IgG, 1 (%0.5) donöre ait serum örneğinde BNV IgM antikor pozitifliği ELISA yöntemiyle saptanmıştır. Pozitif 20 örneğe karşılaştırma amacıyla real-time PCR testi uygulanmış, örneklerin hepsinde PCR negatif saptanmıştır. Sonuç: Her ne kadar çalışmamızda donörlerde BNV RNA varlığı saptanmamış olsa da seropozitifliğinin saptanmış olması, ülkemizde doğrulanmış BNV enfeksiyonlarının bildirilmesi gibi nedenlerle kan/kan ürünleriyle BNV bulaş riski olabileceği göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: West Nile virus (WNV) is which first isolated from a patient with high fever in 1937, a member of Flaviviridae family, in Flavivirus genus, about 50 nm diameter, enveloped, single positive polarized RNA genom an Arbovirus. Presence of the virus was limited within African countries, Middle-East, West and Central Europa untill 1999. In 1999, the virus has been detected in USA and, by the time, it has spreaded all around continent and became a serious health problem. Life cycle of WNV primary runs between birds and mosquitos but, in vertebrates and horse like humans, are accidental hosts. WNV infections are which spread by Culex species mosquitos bites and are usually ends by asymptomatic seroconversions. Central Nervous System symptoms and neuroinvasive affections appear less than 1% of the cases. Importance of virus and virulence of the agent increased by more WNV outbreaks in new regions and serious meningitis / encephalitis clinical cases. From 1964 till nowadays WNV?s presence has been shown in our country by various studies. In our study, we aimed to detect the seroprevalence of WNV in a healthy population and contribute to international scientific database by detecting virus activity in our region. Material and Method: 200 blood serum samples which were obtained from blood donors that admitted to the Mustafa Kemal University Hospital?s Blood Center between January 2013 to April 2013. Presence of WNV IgG and WNV IgM antibodies has been investigated by ELISA and later the positive samples has been studied by PCR method. Results: In this study; 19 (9.5%) WNV IgG serum samples and 1 (0.5%) WNV IgM serum sample has been determined positive by ELISA. All 20 positive samples were investigated by PCR method for crosscheck and all samples were determined negative. Conclusion: Eventhough we couldn?t detect WNV RNA presence, because of detected seropositive results and declarations of confirmed WNV infections in our country, risk of WNV transmission shouldn't be ignored.